In perioada imediat urmatoare va fi publicat de catre Ministerul Finantelor Publice proiectul de ordonanta de urgenta care, odata aprobat, va aduce scutirea de la impozitul pe transferul proprietatii celor care se vor folosi de darea in plata.
In concret, cei care aleg sa isi lase casa bancilor la care au facut initial credit, obtinand astfel stergerea datoriilor, vor fi scutiti de plata impozitului pe transferul de proprietate.
Aceasta modificare se va aplica in cuprinsul Codului fiscal, cu precizarea ca scutirea de impozit se aplica numai pentru cei care dau o singura data in plata. In acest moment, asa cum aminteste si Profit.ro, impozitul pe transfer este in cota de pana la 3% din valoarea tranzactiei, iar "Finantele interpretau ca statul ar fi trebuit sa taxeze darea in plata la cea mai mare valoare, adica la cea a creantei, nu la valoarea de grila a proprietatii cedate creditorului", scrie aceeasi sursa.
O alta solicitare venita de data aceasta din partea Uniunii Notarilor Publici cere ca tarifele notariale sa fie reduse la jumatate, modificare inclusa in noul proiect care urmeaza sa fie publicat.
La acest moment, sunt necesare multe clarificari privind procedura si alte aspecte care vor aparea in practica. De mentionat insa ca bancile au de pierdut prin legea darii in plata in conditiile in care, pe de o parte, vor fi nevoite sa vanda ulterior proprietatile si, pe de alta, sa recupereze numai o parte din sumele imprumutate initial de debitori.
Cartea Verde a Contabilitatii
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
In conditiile in care legea se aplica si contractelor de credit aflate deja in derulare, potrivit Profit.ro, "creditorii au angajat marile case de avocatura pentru a se apara si au solicitat instantelor sa trimita legea pentru control la Curtea Constitutionala a Romanei, pe motiv ca aceasta ar actiona retroactiv, din moment ce se aplica si creditelor in derulare".
Aceasta e inca o dovada a faptului ca, in aceasta privinta, bancile au de pierdut.