email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cadouri in bani si in natura cu ocazia Craciunului. Cum tratam sumele si ce scutiri se aplica?

Cadouri in banitichete cadoucodul fiscalsalariatideductibilitate cheltuielicraciun

In analiza urmatoare, avem compania X care doreste sa acorde cu ocazia Craciunului o prima in bani (500 lei) si un cadou in natura (in valoare de 10 lei) pentru fiecare angajat al sau. Totodata, compania doreste sa acorde un tichet cadou in valoare de 50 lei fiecarui copil aflat in intretinerea angajatului cu aceeasi ocazie (Craciunul).

Vom vedea care este tratamentul fiscal care va trebui aplicat si daca limita deductibila se aplica atat pentru angajat, cat si pentru fiecare copil aflat in intretinerea angajatului. Totodata, stabilim daca sumele deductibile sunt scutite atat de impozit pe venit, cat si de contributiile sociale.

Potrivit Art. 76 alin. (4) lit. a), cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei. Deci limita se aplica pentru fiecare persoana in parte (salariat sau copil).
 
Pentru cadourile oferite in limita plafonului, nu se datoreaza contributii, nici retinute salariatului, nici de angajator, conform art. 142 lit. b) din Codul fiscal si al punctului 5 alin. (1) din Normele metodologice care precizeaza ca partea care depaseste limita de 150 lei reprezinta venit din salarii si se cuprinde in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii.

Deci tratamentul privind impozitul pe venit si contributiile datorate se raporteaza strict la valoarea cadoului (nu la deductibilitatea cheltuielii).
 
Din punct de vedere al impozitului pe profit, cadourile acordate salariatilor sunt considerate cheltuieli sociale si sunt deductibile in limita a 5% din fondul de salarii, conform art. 25 alin. (3) lit b punctul 3 din Codul fiscal. Pentru a fi considerate cheltuieli sociale, cheltuielile mentionate la art. 25 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal trebuie stabilite in cadrul contractelor colective de munca la nivel national, de ramura, grup de unitati si unitati sau in regulamentul intern.
 
Deci se pot deduce integral cheltuielile sociale inclusiv cadourile in bani sau in natura oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora, stabilite prin regulamentul intern/contractul colectiv de munca in limita a 5% din fondul de salarii.


Raspuns oferit pentru

www.portalcontabilitate.ro de Daniel Crevelescu - Economist

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Cadouri in banitichete cadoucodul fiscalsalariatideductibilitate cheltuielicraciun


Data aparitiei: 07 Decembrie 2016

Votati articolul "Cadouri in bani si in natura cu ocazia Craciunului. Cum tratam sumele si ce scutiri se aplica?":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X