Ministerul de Finante a publicat un nou proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala. Daca in prezent legislatia nu permite derularea a doua astfel de controale in acelasi timp, conform noilor modificari, actualmente in dezbatere publica, inspectiile se vor putea aplica in mod concomitent, in anumite conditii, dupa cum veti vedea mai jos.
Chiar daca proiectul aminteste ca, in principiu, se pastreaza reglementarile conform carora nu este permisa suprapunerea inspectiei fiscale cu derularea controlului inopinat, noile propuneri introduc si o exceptie pentru aceste situatii.
In Nota de fundamentare se aminteste faptul ca, in acest moment, "pe perioada derularii unei inspectii fiscale nu se poate derula concomitent si un control inopinat pentru aceleasi operatiuni si obligatii supuse inspectiei fiscale potrivit avizului de inspectie fiscala. Cu toate acestea, pot fi situatii in care in alte proceduri (de exemplu, inspectie fiscala la alti contribuabili) sa se puna problema efectuarii unor constatari necesare finalizarii procedurii respective, constatari care pot fi efectuate prin procedura controlului inopinat (de exemplu, efectuarea unui control incrucisat)".
Conform reglementarilor in vigoare, inspectia fiscala are ca scop "verificarea legalitatii si conformitatii declaratiilor fiscale, corectitudinii si exactitatii indeplinirii obligatiilor in legatura cu stabilirea obligatiilor fiscale de catre contribuabil/platitor, respectarii prevederilor legislatiei fiscale si contabile, verificarea sau stabilirea, dupa caz, a bazelor de impozitare si a situatiilor de fapt aferente, stabilirea diferentelor de obligatii fiscale principale".
Ca metode de control actuale se folosesc verificarea prin sondaj, verificarea exhaustiva si controlul electronic.
Redam mai jos modificarile aferente inspectiei fiscale si controlului inopinat derulate concomitent:
Articolul 116 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Articolul 116
Metode de inspectie
(1) Pentru efectuarea inspectiei fiscale se pot folosi urmatoarele metode:
a) inspectia prin sondaj care consta in activitatea de verificare selectiva a perioadelor impozabile, documentelor si operatiunilor semnificative, care stau la baza modului de calcul, de evidentiere si de plata a obligatiilor fiscale;
b) inspectia exhaustiva care consta in activitatea de verificare a tuturor perioadelor impozabile, precum si a documentelor si operatiunilor semnificative, care stau la baza modului de calcul, de evidentiere si de plata a obligatiilor fiscale;
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Examen Consultant Fiscal 2024
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
c) inspectia electronica, care consta in activitatea de verificare a contabilitatii si a surselor acesteia, prelucrate in mediu electronic, utilizand metode de analiza, evaluare si testare asistate de instrumente informatice specializate.
(2) Selectarea perioadelor impozabile, documentelor si a operatiunilor semnificative, se apreciaza de inspector.
(3) In cazul efectuarii inspectiei fiscale de catre organul fiscal central, prin ordin al presedintelui A.N.A.F. se pot aproba metode si proceduri de sondaj."
22. Alineatul (2) al articolului 117 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Selectarea perioadelor care vor fi supuse inspectiei fiscale se efectueaza de organul fiscal in functie de riscul fiscal identificat. Inspectia fiscala se poate extinde si asupra celorlalte perioade fiscale neverificate, in conditiile alin. (1)."
23. Alineatul (4) al articolului 134 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(4) Pentru aceleasi operatiuni si obligatiile fiscale aferente acestora nu se poate derula concomitent si un control inopinat cu o inspectie fiscala derulata la acelasi contribuabil, cu exceptia situatiei in care in alte proceduri sunt necesare constatari in legatura cu operatiuni si obligatii fiscale supuse unei inspectii fiscale in derulare, caz in care echipa de inspectie fiscala este competenta sa efectueze si un control inopinat. In acest caz, se incheie proces-verbal potrivit art. 135 alin. (3), iar durata controlului inopinat nu intra in calculul duratei inspectiei fiscale."