Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Persoanele juridice fara scop patrimonial aplica noi reglementari contabile. Analiza zilei

Ultima actualizare: 27 Decembrie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
OMFP 3103/2017fara scop patrimonialcorectarea erorilor contabilereglementari contabile

Prin OMFP 3103/2017 publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 984 din 12/12/2017 s-au aprobat noi reglementari contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial. Noile reglementari vor intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2018, data la care se abroga Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 1.969/2007 privind aprobarea reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial. 

Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3103/2017 se aplica de catre asociatii, fundatii, federatii sau alte organizatii de acest fel cu personalitate juridica, partide politice, patronate, organizatii sindicale, culte religioase, precum si de catre alte persoane juridice infiintate in baza unor acte normative speciale, in scopul desfasurarii de activitati fara scop patrimonial, care au obligatia, potrivit legii, sa conduca contabilitatea in partida dubla si sa intocmeasca situatii financiare anuale. 

Reglementarile contabile se refera, in principal, la activitatile fara scop patrimonial, inclusiv activitatile cu destinatie speciala, desfasurate de catre persoanele juridice fara scop patrimonial si, in subsidiar, la activitatile economice desfasurate, potrivit legii, de catre aceste persoane juridice. Pentru activitatile economice desfasurate, potrivit legii, de catre persoanele juridice fara scop patrimonial, aceste reglementari se completeaza, dupa caz, cu Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare. 

Noile reglementari urmaresc o corelare intre tratamentul contabil al operatiunilor efectuate de catre persoanele fara scop patrimonial cu operatiuni similare cuprinse in reglementarile contabile aplicabile operatorilor economici, printre care: 

  • corectarea erorilor contabile: tratament contabil al corectarii erorilor, in functie de perioada la care se refera si de caracterul semnificativ sau nesemnificativ al sumelor corespunzatoare acestora – similar reglementarilor contabile aplicabile operatorilor economici;
  • reglementarea situatiilor in care este permisa modificarea politicilor contabile, precum si a modalitatii de reflectare in contabilitate a acestei modificari; 
  • precizarea tratamentului contabil al reducerilor comerciale, atat al celor inscrise pe factura de achizitie,cat si al celor primite ulterior facturarii initiale, atat pentru activitatile economice cat si pentru cele fara scop patrimonial; 
  • eliminarea elementului de imobilizari necorporale in curs; 
  • tratamentul contabil distinct pentru activele biologice productive si investitiilor imobiliare, produselor agricole, subventiile pentru active si subventiile pentru venituri;
  • reglementarea provizioanelor constituite de persoanele juridice fara scop patrimonial;
  • eliminarea notelor explicative din componenta situatiilor financiare anuale.
  • actualizarea planului de conturi. 

Prin OMFP 3103/2017 s-au aprobat si Reglementarile contabile privind organizarea si conducerea contabilitatii in partida simpla de catre persoanele juridice fara scop patrimonial, reglementaeri ce se aplica de catre unitatile de cult, asociatiile de proprietari si de catre persoanele juridice fara scop patrimonial care prin actul normativ de infiintare, prin legi speciale sau prin alte acte normative, au obligatia tinerii contabilitatii in partida simpla.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X