email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NOU in Codul Fiscal 2019 - Schimbari IMPORTANTE aduse de Legea 30/2019. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu

NOU in Codul Fiscal 2019 - Schimbari IMPORTANTE aduse de Legea 30/2019. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu
codul de procedura fiscalaLegea nr. 30/2019impozit pe profitplafon

In M.Of. nr. 44 din 17 ianuarie 2019 a fost publicata Legea nr. 30/2019 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 25/2018 privind modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru aprobarea unor masuri fiscal-bugetare. Legea aduce schimbari importante in domeniul fiscal, respectiv Codului fiscal si Codului de procedura fiscala.


Modificarile Codului fiscal vizeaza:

    1. Includerea tichelelor culturale  in categoria  cheltuielilor sociale deductibile limitat conform art. 25 alin.(3) lit. b) din Codul fiscal. Tichetele culturale au fost introduse de la 01 ianuarie 2019 prin Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.

    2. Entitatile platitoare de impozit pe profit vor deduce sponsorizarile efectuate doar daca beneficiarul sponsorizarii este inscris, la data incheierii contractului in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale. Acest registru  se organizeaza de A.N.A.F. , este public si se afiseaza pe site-ul acestei institutii. Inscrierea in acest registru se va efectua la solicitarea entitatii, daca sunt indeplinite anumite conditii prevazute de Legea 30/2019. Aceste prevederi se vor aplica de la 01 aprilie 2019.
 

    3. Majorarea plafonului si a limitei deductibile pentru costurile indatorarii. Plafonul deductibil este majorat la de la 200.000 euro la 1.000.000 euro iar limita de la 10% la 30%. Baza de calcul la care se aplica limita de 30% ramane aceeasi, respectiv diferenta dintre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, in perioada fiscala de referinta, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit, costurile excedentare ale indatorarii, precum si sumele deductibile reprezentand amortizarea fiscala. Noile prevederi se aplica incepand cu 01 ianuarie 2019, respectiv cu prima zi a anului fiscal modificat care incepe ulterior datei de 01 ianuarie 2019.
 

    4. Precizari privind dreptul de reportare a costurilor excedentare in cazul fuziunii si divizarii.

    5. Excluderea din baza de calcul a impozitului pe veniturile microintreprinderilor a veniturilor din ajustari  pentru pierderi asteptate aferente activelor financiare constituite de persoanele juridice romane care desfasoara activitati in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil sau au fost constituite in perioada in care persoana juridica romana era supusa impozitului pe veniturile microintreprinderilor.


 

    6. Si in cazul microintreprinderilor, incepand cu veniturile aferente lunii aprilie 2019, sponsorizarile vor putea fi deduse daca sunt efectuate pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult  care la data incheierii contractului sunt inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale. In aceste conditii microintreprinderile scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective. In prezent,  microintreprinderile pot deduce din impozitul pe veniturile microintreprinderilor, in limita de 20% din impozitul datorat sponsorizarile efectuate potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, potrivit legii.
 

    7. Modificari privind termenul de depunere a declaratiei informative 107 - Declaratie informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/mecenatului/burselor private -  pentru microintreprinderile care ies din acest sistem in primul trimestru al anului fiscal nu au obligatia depunerii formularului pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare.
 

    8. Noi reglementari privind acordarea dreptului contribuabililor de a dispune asupra unei sume din impozit. Entitatile catre care se dispune destinatia sumelor trebuie sa fie inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.
 

    9. Clarificari cu privire la impozitarea veniturilor din transferul de moneda virtuala. Aceste venituri se includ in categoria veniturilor din alte surse prevazute la art. 114 alin. (2) din Codul fiscal. Castigul din transferul de moneda virtuala se determina ca diferenta pozitiva intre pretul de vanzare si pretul de achizitie, inclusiv costurile directe aferente tranzactiei. Castigul sub nivelul a 200 lei/tranzactie nu se impoziteaza cu conditia ca totalul castigurilor intr-un an fiscal sa nu depaseasca nivelul de 600 lei.

Persoanele fizice care obtin astfel de venituri au obligatia de a depune declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, la organul fisc
 

    10. Modificari privind ajustarea bazei de impozitare a TVA in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a intrarii in faliment a beneficiarului. Ajustarea este permisa incepand cu data sentintei sau, dupa caz, a incheierii, prin care s-a decis intrarea in faliment, conform legislatiei privind insolventa. Ajustarea se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a decis, prin sentinta sau, dupa caz, prin incheiere, intrarea in faliment. In cazul in care intrarea in faliment a avut loc anterior datei de 1 ianuarie 2019 si nu a fost pronuntata hotararea judecatoreasca definitiva/definitiva si irevocabila de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei pana la aceasta data, ajustarea se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie 2019.
 

    11. Modificari privind cota de 5% pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale. Se va aplica cota de 5% pentru livrarea de locuinte care au o suprafata utila de 120 m2, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice. Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Anexele gospodaresti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul vanzarii pot fi locuite ca atare.

Astfel, s-a eliminat restrictia potrivit careia orice persoana necasatorita sau familie poate achizitiona o singura locuinta cu cota redusa de 5%. De asemenea, au fost eliminate restrictiile privind suprafata maxima a terenului pe care este construita locuinta - 250 m2.
 

Legea 30/2019 aduce modificari si urmatoarelor acte normative:

    •  Codului de procedura fiscala

Modificarile vizeaza administrarea creantelor fiscale (proceduri de administrare in functie de clasa/subclasa de risc fiscal), comunicarea actelor administrative fiscale, inregistrarea contribuabililor in sistemul de comunicare electronica prin mijloace electronice de transmitere la distanta (din oficiu, de catre organul fiscal central), executarea silita, reglementarea procedurii de mediere intre debitor si organul fiscal.

    • Ordonantei Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal – cererea de eliberare a certificatului de cazier fiscal, in cazul contribuabililor persoane fizice poate fi depusa de imputernicitul acestuia in baza actului de imputernicire conform Codului de procedura fiscala.

 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul de procedura fiscalaLegea nr. 30/2019impozit pe profitplafon


Data aparitiei: 18 Ianuarie 2019

Votati articolul "NOU in Codul Fiscal 2019 - Schimbari IMPORTANTE aduse de Legea 30/2019. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu":
Rating:

Nota: 4.15 din 5 din 46 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X