email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Taxare inversa: care sunt modificarile din noul Cod Fiscal?

taxare inversainregistrari contabileCodul fiscalTVAOUG 54/2010OUG 16/2001Codul silvicOUG 58/2010

 

Articol preluat din Portalul Specialistilor in Contabilitate, Detalii Aici

La data elaborarii acestui raspuns (12 august 2010, n.r.), masurile de simplificare, cunoscute in practica sub denumire de taxare inversa, aplicabile pe teritoriul Romaniei, intre platitorii de TVA, se regasesc la art. 160 din Codul fiscal.

Ca element de noutate, prin OUG 54/2010, fata de activiatile existente sunt supusa masurii de simplificare, livrarea unor produse alimentare: paine, cereale, plante tehnice, zahar, iar intrarea in vigoare se face conditionat de obtinerea cordului Comisiei Europene.

In termen de 10 zile de la obtinerea acestui acord se va aplica masura de taxare inversa. In acest moment cadrul normativ, precizeaza:

“(1) Prin exceptie de la prevederile art. 150 alin. (1), in cazul operatiunilor taxabile persoana obligata la plata taxei este beneficiarul pentru operatiunile prevazute la alin. (2). Conditia obligatorie pentru aplicarea taxarii inverse este ca atat furnizorul, cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA conform art. 153.                           
(2) Operatiunile pentru care se aplica taxarea inversa sunt:                     
a) livrarea de deseuri si materii prime secundare rezultate din valorificarea acestora, astfel cum sunt definite de OUG 16/2001 privind gestionarea deseurilor industriale reciclabile, republicata, cu modificarile ulterioare;   
                
b) livrarea de masa lemnoasa si materiale lemnoase, astfel cum sunt definite prin Legea 46/2008 – Codul silvic, cu modificarile si completarile ulterioare.


                            
c) livrarea de bunuri din urmatoarele categorii: cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahar, faina, paine si produse de panificatie, astfel cum sunt stabilite prin ordin al ministrului finantelor publice, la propunerea presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.     
             
(3) Pe facturile emise pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii prevazute la alin. (2) furnizorii/prestatorii nu vor inscrie taxa colectata aferenta. Beneficiarii vor determina taxa aferenta, care se va evidentia in decontul prevazut la art. 156^2, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila. Beneficiarii au drept de deducere a taxei in limitele si in conditiile stabilite la art. 145-147^1.  
                          
(4) De aplicarea prevederilor prezentului articol sunt responsabili atat furnizorii, cat si beneficiarii. Prin norme se stabilesc responsabilitatile partilor implicate in situatia in care nu s-a aplicat taxare inversa.

Articol preluat din Portalul Specialistilor in Contabilitate, Detalii Aici
 
(5) Prevederile prezentului articol se aplica numai pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii in interiorul tarii “
 
Se retine ca nu toate livrarile de deseurile sunt supuse masurii de simplificare ci numai acelea ce se regasesc OUG 16/2001, ce presupune printre altele si autorizarea operatorului economic colector (beneficiarul) la autoritatile de mediu.
 
Inregistarea in contabilitate a masurii de taxare inversa se efectueaza in continuare numai la beneficiar, prin articolul contabil 4426 TVA deductibi = 4427 TVA colectat, iar sumele se reflecta in continuare in decontul de TVA, atat ca TVA colectat cat si deductibil.
 
Ultima versiune a decontului de TVA a fost adoptata prin OPANAF 2245/ 29.07.2010, ca urmare a modificarii cotei de TVA la 24%, prin adoptarea OUG 58/2010, privind modificarea Codului fiscal.
  
Din punctul de vedere al decontului, vor fi dificultati la intomirea acestuia, privind masura de taxare inversa in tara, deoarece ordinul a prevazut instructiuni de completarea numai pentru TVA colectat (rand 12) fara sa precizeze la ce rand se inregistreaza TVA deductibil.
 
Acest lucru inseamna fie se asteapta o modificare a formatului de decont fie se va inregistra TVA deductibil din taxarea inversa intr-un rand de regularizari, situatie ce poate ridica semne de intrebare.

Articol preluat din Portalul Specialistilor in Contabilitate, Detalii Aici

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
taxare inversainregistrari contabileCodul fiscalTVAOUG 54/2010OUG 16/2001Codul silvicOUG 58/2010


Data aparitiei: 12 August 2010

Votati articolul "Taxare inversa: care sunt modificarile din noul Cod Fiscal?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X