email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

TVA si Inregistrari contabile la Executarea gajului. TVA.

gajTVAinregistrari contabileCodul de procedura civila
Autor: Irina Dumitrescu, valabil la 14-Dec-2010

Intrebare:
Exista un credit oferit de catre o persoana fizica societatii noastre, cu gaj pe masina societatii. Deoarece nu exista banii necesari pentru a rambursa creditul la termenul convenit, am decis sa permitem de bunavoie executarea gajului, fara procedura judecatoreasca. Masina a reprezentat o achizitie intracomunitara de autovehicule noi. La executarea gajului si trecerea proprietatii de la firma noastra catre creditor se plateste TVA? Spuneti-ne, va rugam, si cum se fac inregistrarile contabile in aceasta situatie.

Raspuns:
In cazul neindeplinirii obligatiei garantate, creditorul va putea sa aleaga intre a initia procedura de executare prevazuta de Codul de procedura civila sau a executa garantia reala potrivit dispozitiilor Legea 99/1999 privind unele masuri pentru accelerarea reformei economice.

In oricare dintre situatii, executarea gajului presupune transferul dreptului de proprietate asupra bunului gajat.

In conformitate cu prevederile art. 126 alin. (1) din Legea 571/2003, din punct de vedere al TVA sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a) operatiunile care, in sensul art. 128-130, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;

b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 132 si 133;

c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, astfel cum este definita la art. 127 alin. (1), actionand ca atare;

d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 127 alin. (2);

Livrarea de bunuri este definita la art. 128 alin. (1) ca fiind transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si un proprietar.

Potrivit art. 137 alin. (1) lit. a) din aceeasi lege, pentru livrari de bunuri si prestari de servicii, altele decat cele prevazute la lit. b) si c) baza de impozitare a TVA este constituita din tot ceea ce constituie contrapartida obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta de furnizor ori prestator din partea cumparatorului, beneficiarului sau a unui tert, inclusiv subventiile direct legate de pretul acestor operatiuni.

Astfel cum prevede art. 150 alin. (1), persoana obligata la plata TVA, daca aceasta este datorata, este persoana impozabila care efectueaza livrari de bunuri sau prestari de servicii, cu exceptia cazurilor pentru care beneficiarul este obligat la plata taxei conform alin. (2) - (6) si art. 160.

In cazul prezentat, intrucat se transfera dreptul de proprietate asupra autoturismului, din punct de vedere al TVA operatiunea constituie o livrare de bunuri pentru care societatea dvs. este obligata la plata TVA aferenta. Pentru livrarea efectuata societatea va emite o factura in conformitate cu prevederile art. 155 alin. (1) din legea mai sus mentionata, potrivit caruia:

Persoana impozabila care efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decat o livrare/prestare fara drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) si (2), trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa. De asemenea, persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar pentru suma avansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.

Inregistrari contabile:

1. Livrarea autoturismului

461 = %

Debitori diversi

                 7583

       Venituri din vanzarea activelor
si alte operatii de capital

         4427

TVA colectata

2. Scoaterea din evidenta a autoturismului:

% = 2133 - valoarea contabila

Mijloace de transport

         2813 - valoarea amortizata

Amortizarea instalatiilor,
mijloacelor de transport, animalelor si plantatiilor

         6583 -valoarea neamortizata

Cheltuieli privind activele cedate
    si alte operatii de capital

3. Compensarea sumelor:

167 = 461

Alte imprumuturi si datorii asimilate Debitori diversi

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
gajTVAinregistrari contabileCodul de procedura civila


Data aparitiei: 14 Decembrie 2010

Votati articolul "TVA si Inregistrari contabile la Executarea gajului. TVA.":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X