email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Norme metodologice - Prevederi noi de la 1 ianuarie 2011

norme metodologicefacturareexecutare silitadeducereTVAscutiri

Norme metodologice - transferul de active

Transferul tuturor activelor sau al unei parti a acestora, efectuat cu ocazia transferului de active sau, dupa caz, si de pasive, indiferent daca este realizat ca urmare a vanzarii sau ca urmare a unor operatiuni precum divizarea, fuziunea ori ca aport in natura la capitalul unei societati, nu constituie livrare de bunuri daca primitorul activelor este o persoana impozabila. Primitorul activelor este considerat a fi succesorul cedentului in ceea ce priveste ajustarea dreptului de deducere prevazuta de lege – art 128 alin. (7) CF

Primitorul activelor are obligatia sa transmita cedentului o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca intentioneaza sa desfasoare activitatea economica sau partea din activitatea economica care i-a fost transferata, si nu sa lichideze imediat activitatea respectiva si, dupa caz, sa vanda eventualele stocuri.

Aplicarea regimului de taxare pentru transferul de active de catre persoanele impozabile nu va fi sanctionata de organele de inspectie fiscala, in sensul anularii dreptului de deducere a taxei la beneficiar, daca operatiunile in cauza sunt taxabile prin efectul legii sau prin optiune, cu exceptia situatiei in care se constata ca tranzactia a fost taxata in scopuri fiscale.        

Norme metodologice - leasing

Se considera a fi sfarsitul perioadei de leasing si data la care locatorul/finantatorul transfera locatarului/ utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului inainte de sfarsitul perioadei de leasing, situatie in care valoarea de transfer va cuprinde si suma ratelor care nu au mai ajuns la scadenta, inclusiv toate cheltuielile accesorii facturate odata cu rata de leasing.

Daca transferul dreptului de proprietate asupra bunului catre locatar/utilizator se realizeaza inainte de derularea a 12 luni consecutive de la data inceperii contractului de leasing, se considera ca nu a mai avut loc o operatiune de leasing, ci o livrare de bunuri la data la care bunul a fost pus la dispozitia locatarului/utilizatorului.

Modificare necesara pentru evitarea confuziilor legate de optiunea de cumparare a bunului care, in cazul leasingului financiar, de regula, este exprimata la inceputul contractului.

Norme metodologice – transport international de bunuri

Facturile sau alte documente specifice pentru transportul international de bunuri, altul decat transportul intracomunitar de bunuri, prestat catre persoane neimpozabile, precum si pentru transportul international de calatori, se emit pentru parcursul integral, fara a fi necesara separarea contravalorii traseului national si a celui international.

Orice scutire de taxa pentru servicii de transport, prevazuta de art. 143 sau 144 din Codul fiscal, se acorda pentru parcursul efectuat in interiorul tarii, in timp ce distanta parcursa in afara tarii se considera ca nu are locul prestarii in Romania si nu se datoreaza taxa.

Persoana care efectueaza servicii de transport international de bunuri, altul decat transportul intracomunitar de bunuri, catre persoane neimpozabile, si/sau servicii de  transport international de calatori  beneficiaza de dreptul de deducere a taxei aferente achizitiilor de bunuri si/sau servicii si pentru partea din transport care nu are locul prestarii in Romania, in baza art. 145 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.

Norme metodologice - scutiri

Prin proces-verbal de receptie definitiva se intelege procesul-verbal de receptie la terminarea lucrarilor, incheiat conform legislatiei in vigoare – pentru a determina data primei ocupari, in cazul unei constructii sau a unei parti din constructie care nu a suferit transformari sau, dupa caz, data primei utilizari a unei constructii care au suferit transformari - prevedere relevanta pentru a stabili daca o constructie este considerata noua din perspectiva TVA

Definirea conceptului de ape teritoriale in sensul aplicarii scutirii prevazute la art. 144 alin. (1) lit. a) pct. 7) din Codul fiscal pentru livrarile de bunuri cu acesta destinatie.

Prin  ape teritoriale se intelege marea teritoriala a Romaniei, astfel cum este definita la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 17/1990 privind regimul juridic al apelor maritime interioare, al marii teritoriale, al zonei contigue si al zonei economice exclusive ale Romaniei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Norme metodologice – deducerea TVA de catre persoane impozabile nestabilite in Romania

In cazul persoanelor impozabile nestabilite pe teritoriul Romaniei, se aplica prevederile art. 1472 din Codul fiscal in perioada in care nu au fost inregistrate in scopuri de taxa conform art. 153 din Codul fiscal, in situatia in care persoanele respective au solicitat rambursarea taxei in baza art. 1472 din Codul fiscal si, in perioada respectiva indeplineau conditiile pentru a beneficia de rambursare conform prevederilor art. 1472 din Codul fiscal.

Persoanele impozabile nestabilite in Romania, dar inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, aplica prevederile art. 1471 din Codul fiscal inclusiv pentru achizitiile efectuate inainte de inregistrarea in scopuri de TVA, in situatia in care pentru respectivele achizitii nu au solicitat rambursarea taxei conform art. 147^2 din Codul fiscal.

Norme metodologice - deducere

In cazul utilizarii Sistemului roman de procesare automata a declaratiei vamale de import, justificarea deducerii taxei se face cu exemplarul pe suport de hartie al declaratiei vamale care certifica inscrisurile din documentul electronic de import/documentul electronic de import cu elemente de securitate si siguranta pentru care s-a acordat liber de vama, autentificat prin aplicarea semnaturii si a stampilei lucratorului vamal.

Norme metodologice – deducere/ajustare

In sensul art. 149 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, prin durata normala de functionare se intelege durata normala de utilizare stabilita pentru amortizarea fiscala, in cazul activelor corporale fixe de natura mijloacelor fixe amortizabile conform prevederilor legale in vigoare.

Activele corporale fixe de natura mijloacelor fixe amortizabile care fac obiectul leasingului, sunt considerate bunuri de capital la locator/finantator daca limita minima a duratei normale de utilizare este egala sau mai mare de 5 ani.

Norme metodologice – regimul second-hand

Pentru bijuteriile vechi din metale pretioase nu se va mai putea aplica regimul special de TVA pe marja profitului, pentru eliminarea distorsiunilor concurentiale intre operatorii economici care comercializau  bijuterii vechi si care aplicau regimul special, fata de cei care comercializau bijuterii noi sau aur sub forma de materie prima si care erau obligati sa aplice regim normal de TVA.

Norme metodologice – regimul special pentru aur

Clarificarea situatiilor in care se aplica taxarea inversa, in cazul aurului de investitii si a aurului cu o puritate de minim 325‰.

Norme metodologice – facturare

Introducerea posibilitatii de emitere de facturi in numele furnizorului si in cazul operatiunilor efectuate de furnizori romani catre cumparatori stabiliti in Comunitate, neinregistrati in Romania in scopuri de taxa.

Norme metodologice – executare silita

Organele de executare silita vor emite facturi cu TVA numai in cazul operatiunilor taxabile, cu exceptia celor pentru care sunt aplicabile prevederile art. 160 din Codul fiscal.

In cazul in care debitorul executat silit  este inactiv  la data livrarii, organul de executare silita are obligatia sa emita factura cu TVA daca livrarea bunurilor ar fi fost taxabila in situatia in care respectivul debitor executat silit nu ar fi fost inactiv.

In cazul operatiunilor scutite conform art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, debitorul executat silit poate sa opteze pentru taxare conform art. 141 alin. (3) din Codul fiscal, prin depunerea notificarii prevazute la pct. 39.

Norme metodologice – facturare

In cazul in care debitorul executat silit nu este inregistrat la data livrarii in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal ca urmare a declararii sale ca inactiv sau a inactivitatii temporare inscrise in Registrul Comertului, acesta va inregistra in evidenta proprie factura si taxa colectata aferenta in primul decont depus in calitate de persoana inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, dupa incetarea situatiei de inactivare.

In cazul in care plata TVA s-a efectuat de organul de executare silita, va inregistra documentul de plata in primul decont depus in calitate de persoana inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, dupa incetarea situatiei de inactivare.

Norme metodologice – corectii

In cazul autofacturilor emise conform art. 155 alin. (2) si (4) si art. 1551 alin. (2) din Codul fiscal, daca persoana impozabila emitenta constata ca a inscris informatii in mod eronat in respectivele autofacturi, fie va emite o noua autofactura care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din autofactura initiala, numarul si data autofacturii corectate, valorile cu semnul minus, iar pe de alta parte, informatiile si valorile corecte, fie va emite o noua autofactura continand informatiile si valorile corecte si concomitent va emite o autofactura cu valorile cu semnul minus in care se inscriu numarul si data autofacturii corectate.

In situatia in care autofactura a fost emisa in mod eronat, sau prin norme se prevede ca in anumite situatii se poate anula livrarea/prestarea catre sine, persoana impozabila emite o autofactura cu valorile cu semnul minus in care se inscriu numarul si data autofacturii anulate

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

e-Factura si e-Transport. Atentie la NOUTATILE de la 1 iulie!


ANAF are la dispozitie 2 noi instrumente de control si urmarire, destinate sa stopeze evaziunea fiscala si sa creasca gradul de colectare a TVA: e-Factura si e-Transport!

 • Stiti exact ce obligatii noi aveti?
 • Care sunt erorile pe care le puteti comite?
 • Ce aveti de facut pentru a respecta legea?

Raspunsuri exacte gasiti in  e-Factura. e-Transport. Restart pentru sistemul fiscal din Romania!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
norme metodologicefacturareexecutare silitadeducereTVAscutiri

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 18 Martie 2011


Votati articolul "Norme metodologice - Prevederi noi de la 1 ianuarie 2011":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 18 Martie 2011 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Incepand din 2023, Guvernul majoreaza impozitul pe dividende de la 5% la 8%

  • PNL si PSD, partidele din coalitia de guvernare, au hotarat ca de anul urmator sa creasca impozitul pe dividende de la 5%, cat este in prezent, la 8%.  Incepand de la 1 ianuarie 2023, impozitul pe dividende de 8% se va aplica atat companiilor private, cat si celor de stat. Urmeaza ca masura sa fie implementata printr-o Ordonanta de Guvern in viitorul apropiat.  Guvernul spera astfel sa aduca la bugetul de stat venituri suplimentare. Dar cum divid...» citeste mai departe aici

 • O veste buna: DISPARE Registrul Unic de Control

  • Firmele nu vor mai fi sanctionate pentru lipsa Registrului unic de control, potrivit unui proiect de lege inregistrat recent la Senat, care ar urma sa modifice Legea 252/2003.  Mai exact, initiativa legislativa prevede abrogarea articolelor 7 si 8 privind sanctiunile impuse contribuabililor din Legea privind registrul unic de control.  “Articol unic. - Articolele 7 si 8 din Legea 252/2003 privind ...» citeste mai departe aici

 • Iesirile la restaurant vor fi mai scumpe. Creste TVA-ul pentru industria Horeca

  • In coalitita de guvernare a fost propusa revenirea TVA-ului de la 5% la 9% pentru Horeca (catering si alimentatie publica). Astfel romanii vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar pentru iesirile la restaurant fiindca TVA-ul majorat nu va lipsi de pe nota de plata.  Patronatele din Horeca au subliniat recent intr-un comunicat de presa ca este “extrem de nociva” cresterea TVA-ului pentru industrial ospitalitatii.  &...» citeste mai departe aici

 • Facilitatile fiscale din domeniul agroalimentar. Finantele au publicat procedura de acordare

  • Salariul minim pentru angajatii din industria alimentara si sectorul agricol a crescut la 3000 de lei brut de la 1 iunie. Finantele au publicat recent, in dezbatere publica, si procedura de acordare a facilitatilor fiscale.  Asadar, firmele care activeaza in aceste domenii vor plati, intre iunie 2022 si decembrie 2028, un salariu diferentiat si vor datora taxe salariale reduse, asa cum se intampla deja in sectorul constructiilor.  Facilitatile f...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X