email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Constituirea rezervei legale in cazul societatilor platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor

rezerva legalamicrointreprindereLegea contabilitatiiLegea 31/1990inregistrari contabile


Valabil la 13.09.2011

O societate de tip microintreprindere, platitoare impozit pe venit, la sfarsitul anului, contul 121 prezinta sold creditor. Avand aceste informatii, studiul de caz isi propune sa ilustreze in ce masura va trebui societatea sa constituie rezerva legala de 5% din profitul brut. In plus, in cazul in care aceasta suma este deductibila la calculul impozitului pe venit, se va vedea si care este modalitatea de calcul. De asemenea, se va stabili in ce masura pot asociatii sa decida distribuirea de dividende proportional cu cota de participare la capitalul social varsat.

Potrivit art. 183 alin. (1) din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, cu modificarile si completarile ulterioare, din profitul societatii se va prelua, in fiecare an, cel putin 5% pentru formarea fondului de rezerva, pana ce acesta va atinge minimum a cincea parte din capitalul social.
Consecintele neconstituirii rezervei legale in conditiile stabilite de art. 183 sunt prevazute la art. 272 din Legea 31/1990 potrivit carora, pentru incalcarea dispozitiilor art.183 se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii.
 
Din punct de vedere fiscal, potrivit art. 22 alin. (1) lit. (a) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal coroborat cu prevederile punctului 50 din Titlul II al Normei metodologice de aplicare a acesteia, rezerva legala este deductibila in limita unei cote de 5% aplicata asupra profitului contabil, inainte de determinarea impozitului pe profit, din care se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile aferente acestor venituri neimpozabile, pana ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris si varsat sau din patrimoniu, dupa caz, potrivit legilor de organizare si functionare. Rezerva se calculeaza cumulat de la inceputul anului si este deductibila la calculul profitului impozabil trimestrial sau anual, dupa caz.
 
Conform art. 19 din Legea contabilitatii 82/1991 cu modificarile si completarile ulterioare:
"(1) In contabilitate, profitul sau pierderea se stabileste cumulat de la inceputul exercitiului financiar. Inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli se efectueaza, de regula, la sfarsitul exercitiului financiar.
 (2) Rezultatul definitiv al exercitiului financiar se stabileste la inchiderea acestuia.
 (3) Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale.
 
De asemenea, conform prevederilor de la art 248-249 din Ordinul 3055/2009 privind aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene:
 " 248. - (1) In contabilitate, profitul sau pierderea se stabileste cumulat de la inceputul exercitiului financiar.
 (2) Rezultatul exercitiului se determina ca diferenta intre veniturile si cheltuielile exercitiului.
 (3) Rezultatul definitiv al exercitiului financiar se stabileste la inchiderea acestuia si reprezinta soldul final al contului de profit si pierdere.
 (4) Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Repartizarea profitului se efectueaza in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
 (5) Sumele reprezentand rezerve constituite din profitul exercitiului financiar curent, in baza unor prevederi legale, se inregistreaza prin articolul contabil 129 "Repartizarea profitului" = 106 "Rezerve". Profitul contabil ramas dupa aceasta repartizare se preia la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale in contul 117 "Rezultatul reportat", de unde urmeaza a fi repartizat pe celelalte destinatii hotarate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale. Evidentierea in contabilitate a destinatiilor profitului contabil se efectueaza dupa adunarea generala a actionarilor sau asociatilor care a aprobat repartizarea profitului, prin inregistrarea sumelor reprezentand dividende cuvenite actionarilor sau asociatilor, rezerve si alte destinatii, potrivit legii.
 (6) Inchiderea conturilor 121 "Profit sau pierdere" si 129 "Repartizarea profitului" se efectueaza la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale. Ca urmare, cele doua conturi apar cu soldurile corespunzatoare, in bilantul intocmit pentru exercitiul financiar la care se refera situatiile financiare anuale.
 (7) In contul 117 "Rezultatul reportat" se evidentiaza distinct rezultatul reportat provenit din preluarea la inceputul exercitiului financiar curent, a rezultatului din contul de profit si pierdere al exercitiului financiar precedent, precum si rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile.

249. - (1) Pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar si cel reportat, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale. In lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acopera pierderea contabila este la latitudinea adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, respectiv a consiliului de administratie.
 (2) In cazul corectarii de erori care genereaza pierdere contabila reportata, aceasta trebuie acoperita inainte de efectuarea oricarei repartizari de profit".
 
Asadar, rezerva legala se inregistreaza in contabilitate la prin formula contabila:
129 "Repartizarea profitului" = 106 "Rezerve"
La inceputului exercitiului financiar urmator contul se face inregistrarea contabila:
117 "Rezultat reportat (analitic distict) = 129 "Repartizarea profitului".
 
In concluzie, societatile platitoare pe impozitul microintreprinderilor nu pot deduce din baza impozabila rezerva legala, aceasta masura este permisa numai societatilor platitoare de impozit pe profit. In plus, rezerva legala se constituie din profitul net in limita unei cote de 5% aplicata asupra profitului contabil, pana ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris si varsat (20%).  Adunarea generala a asociatilor repartizeaza profitul la sfarsitul exercitiului financiar pe destinatiile legale, insa constituirea rezervei legale se face cu prioritate inaintea oricarei distribuiri.

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
rezerva legalamicrointreprindereLegea contabilitatiiLegea 31/1990inregistrari contabile


Data aparitiei: 12 Septembrie 2011

Votati articolul "Studiu de caz: Constituirea rezervei legale in cazul societatilor platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 14 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X