Intrebare:
Un contabil preia o firma care vine cu o balanta in care nu sunt prezentate rulajele in luna si nici cele precedente sau totale. Mai mult decat atat, balanta nu corespunde nici cu soldurile initiale care trebuiau preluate din balanta bilantului depus in 2010. Contabilitatea anterioara a acestei companii a fost tinuta in evidenta dubla. Ce corectii ar trebui facute odata cu preluarea de catre alt contabil? Va fi preluat soldul initial din balanta bilantului depus anterior, fiind din nou introdus in contabilitate anul 2011?
Raspuns:
Conform art. 10 din Legea 82/1991 a contabilitati - republicata -, cu modificarile si completarile ulterioare:
"(1) Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii la persoanele prevazute la art. 1 alin. (1)-(4) revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii entitatii respective.

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Registrul de Evidenta Fiscala PFA
(4) Raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile revine directorului economic, contabilului-sef sau altei persoane imputernicite sa indeplineasca aceasta functie, impreuna cu personalul din subordine. In cazul in care contabilitatea este condusa pe baza de contract de prestari de servicii, incheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestora, potrivit legii si prevederilor contractuale."
In concluzie, raspunderea pentru tinerea contabilitatii si intocmirea situatiilor financiare anuale revine administratorlui sau altei persona imputernicite de acesta.Raspunderea dvs. va fi incepand cu data preluarii mandatului.
Bilantul, odata depus, nu se mai modifica. Puteti prelua datele din balanta de la 31.12.2010 exact asa cum este, pentru respectarea principiului intangibilitatii bilantului de inchidere cu bilantul de deschidere, refaceti anul 2011, iar eventualele diferente aparute intre ceea ce obtineti dvs. pe 2011 si ceea ce era deja inregistrat (tinind cont si de faptul ca la 30.06.2011 este depusa raportarea contabila) le operati in luna in care le identificati (de exemplu, in octombrie 2011).
Erorile identificate le puteti corecta fie prin stornarea inregistrarii eronate si inregistrarea in negru a operatiei corecte (modalitate recomandata), fie prin inregistrarea numai a diferentelor constatate. In conditiile in care apar diferente, trebuie facute declaratii rectificative la 100 privind impozitul pe profit, depuse anterior.
De asemenea, daca veti regla si anul 2010, asa cum am mai spus, bilantul nu se modifica, insa diferentele le veti opera la data constatarii acestora (de exemplu, in oct.2011), insa elementele de venit sau cheltuiala vor fi inregistrate prin contul 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile". In acest caz, va trebui sa depuneti si rectificative la declaratiile 100 din 2010 (in cazul in care se modifica impozitul pe profit declarat), precum si la declaratia 101 aferenta anului 2010.
Baza legala:
- art. 10 din L.82/1991a contabilitati - republicata -, cu modificarile si completarile ulterioare
- punctul 8.1.3.2. Corectarea erorilor contabile din REGLEMENTARI LE CONTABILE din 29 octombrie 2009 conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor
Economice Europene, aprobate prin OMFP 3055/2009
- punctul 13 din Normele la Codul fiscal , dat in aplicarea art. 19 din Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare.