Intrebare:
In decembrie 2010 s-a incheiat un contract de prestari servicii si s-a emis factura pe o suma de 15000, inregistrata pe venituri, serviciile urmand a se presta. Ulterior, firma prestatoare nu si-a mai indeplinit obligatiile contractuale si deci contractul s-a reziliat in martie 2011, cand s-a emis si factura de storno. Referitor la factura de storno, cum este mai corect sa fie inregistrata, afectand rezultatul curent, sau pe seama lui 117, dat fiind ca se refera la niste venituri din 2010?
Raspuns:
Din punct de vedere contabil, corectarea erorilor se efectueaza in conformitate cu prevederile pct. 63 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009. Potrivit acestora, erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente. De asemenea, corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.
Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:
a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor. Corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere.
Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat. Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere erorile nesemnificative. Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile.
Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala sau cumulata a elementelor.
In notele la situatiile financiare trebuie prezentate informatii suplimentare cu privire la erorile constatate. Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii.
Prin urmare, daca suma de 15.000 este semnificativa in sensul celor de mai sus (influenteaza semnificativ informatiile finaciar contabile), corectia se efectueaza pe seama rezultatului reportat prin intermediul contului 1174 . recomandarea noastra este sa efectuati corectia pe seama rezultatului reportat. In acelasi timp, din punct de vedere fiscal va trebui sa recalculate impozitul pe profit aferent anului 2010 si sa depuneti o declaratie 101 rectificata.