email
Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Monografie contabila privind capitalul social

capital subscrismonografie contabilacontul 456decontari cu actionariidiferentele de curs valutar


expert contabil Domnica Vasiliu


Capitalul si rezervele (capitaluri proprii) reprezinta dreptul actionarilor asupra activelor unei entitati, dupa deducerea tuturor datoriilor. Capitalurile proprii cuprind: aporturile de capital, primele de capital, rezervele, rezultatul reportat, rezultatul exercitiului financiar.

Capitalul este reprezentat de capitalul social. Capitalul social subscris si varsat se inregistreaza distinct in contabilitate, pe baza actelor de constituire a persoanei juridice si a documentelor justificative privind varsamintele de capital. Contabilitatea analitica a capitalului social se tine pe actionari sau asociati, cuprinzand numarul si valoarea nominala a actiunilor sau a partilor sociale subscrise si varsate.

Principalele operatiuni care se inregistreaza in contabilitate cu privire la majorarea capitalului sunt: subscrierea si emisiunea de noi actiuni, incorporarea rezervelor si alte operatiuni, potrivit legii. Operatiunile care se inregistreaza in contabilitate cu privire la micsorarea capitalului sunt, in principal, urmatoarele: reducerea numarului de actiuni sau parti sociale sau diminuarea valorii nominale a acestora ca urmare a retragerii unor actionari sau asociati, rascumpararea actiunilor,
acoperirea pierderilor contabile din anii precedenti sau alte operatiuni, potrivit legii.

Contabilitatea rezervelor se tine pe categorii de rezerve: rezerve legale, rezerve statutare sau contractuale si alte rezerve. Rezervele legale se constituie anual din profitul entitatii, in cotele si limitele prevazute de lege, si din alte surse prevazute de lege. Rezervele legale pot fi utilizate numai in conditiile prevazute de lege. Alte rezerve neprevazute de lege sau de statut pot fi constituite facultativ pe seama profitului net pentru acoperirea pierderilor contabile sau in alte scopuri, potrivit Hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale.

In contabilitate, profitul sau pierderea se stabileste cumulat de la inceputul exercitiului financiar. Rezultatul exercitiului se determina ca diferenta intre veniturile si cheltuielile exercitiului. Rezultatul definitiv al exercitiului financiar se stabileste la inchiderea acestuia si reprezinta soldul final al contului de profit si pierdere.

Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Repartizarea profitului se efectueaza in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Inregistrarea subscrierii capitalului social, conform actului constitutiv:

Numar parti sociale = 100.000
Valoare parte sociala = 100 lei
Total capital social = 10.000.000 lei
Curs valutar subscriere = 4,2 lei
Virament asociat nerezident = 2.380.952 euro
Curs valutar varsare = 4,4 lei
Suma la data varsarii = 10.476.188,80 lei
Diferente de curs = 476.188,80 lei


Inregistrarea subscrierii capitalului social:


456                                =                 1011                  10.000.000
"Decontari cu actionarii/                "Capital subscris nevarsat"
asociatii privind capitalul"


Inregistrarea varsarii aportului la capitalul social:

512                 =                 456                              10.476.188,80 lei
"Conturi la banci in lei"        "Decontari cu actionarii/
                                   asociatii privind capitalul"

456                   =                765                             476.188,80 lei
"Decontari cu actionarii/asociatii        "Venituri din diferente de curs valutar"

Diferentele de curs valutar calculate intre data subscrierii capitalului social si data varsarii efective a valutei se inregistreaza in contabilitate ca venit sau cost din diferente de curs valutar la data la care se face varsarea.

Daca exista o perioada mai lunga de timp intre subscriere si varsare, soldul contului 456 exprimat in valuta se reevalueaza la finele fiecarei luni potrivit reglementarii contabile aplicabile creantelor si datoriilor in valuta.

O.M.F.P. nr. 3.055/2009:

58. - Capitalurile proprii raman evidentiate la valorile din contabilitate.

185. - (6) Inregistrarea contravalorii in lei a capitalului social subscris in valuta se face la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din data subscrierii.
Diferentele de curs valutar intre cursul de la data subscrierii si cursul de la data varsarii capitalului social in valuta se inregistreaza la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.

244. - (3) Nu reprezinta castiguri sau pierderi legate de emiterea, rascumpararea, vanzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii ale entitatii, diferentele de curs valutar dintre momentul subscrierii actiunilor si momentul varsarii contravalorii acestora, acestea fiind recunoscute la venituri sau cheltuieli financiare, dupa caz.

Functiunea contului

Contul 456 "Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul"

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta decontarilor cu actionarii/asociatii privind capitalul. Contul 456 "Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul" este un cont bifunctional.

In debitul contului 456 "Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul" se inregistreaza:

- capitalul subscris de actionari/asociati, in natura si/sau numerar, capitalul social majorat prin subscrierea sau emisiunea de noi actiuni/parti sociale, precum si capitalul preluat in urma operatiunilor de reorganizare, potrivit legii (101);
- sumele achitate actionarilor/asociatilor sau bunurile retrase cu ocazia reducerii capitalului, in conditiile legii (512, 531,
205, 208, 211, 212);
- diferentele favorabile de curs valutar aferente aportului in valuta (765).

In creditul contului 456 "Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul" se inregistreaza:

- aportul in natura al actionarilor/asociatilor la capitalul entitatii (205, 208 la 231, 233, 301, 302, 303, 361, 371, 381);
- sumele depuse ca aport in numerar (512, 531);
- diferentele nefavorabile de curs valutar inregistrate la finele lunii, respectiv la inchiderea exercitiului financiar sau cu
ocazia varsarii capitalului social subscris in valuta (665).

Inregistrarea transferului din contul de capital subscris nevarsat la contul de capital subscris varsat:

1011                                  =                  1012                 10.000.000 lei
"Capital subscris nevarsat"            "Capital subscris varsat"


de Mihaela Pascu

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
capital subscrismonografie contabilacontul 456decontari cu actionariidiferentele de curs valutar

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 12 Decembrie 2012


Votati articolul "Monografie contabila privind capitalul social":
Rating:

Nota: 4.12 din 5 din 25 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Radiere din oficiu ROI

Intrebare: Buna ziua,
Puteti sa imi spuneti cand se radiaza din oficiu inscrierea in ROI?


Raspuns: Buna seara, Autoritatile fiscale au dreptul sa va radieze din oficiu din ROI in urmatoarele...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 12 Decembrie 2012 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 6 - 3 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2021 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X