email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deducere cheltuieli cu amortizarea autoturismelor. Cum facem corect amortizarea fiscala?

Taxe si Impozitededucere cheltuieliamortizare autoturismamortizare fiscalaamortizareOG 82/2013


Odata cu OG 8/2013 a fost introdusa limitarea amortizarii fiscale pentru autovehicule la 1.500 lei lunar. In cazul vehiculelor care depasesc limita, la sfarsitul amortizarii contabile va ramane o valoare ramasa fiscala neamortizata.

Se va stabili astfel daca la iesirea din evidenta a vehiculului amortizat contabil, valoarea ramasa fiscala trebuie impozitata si daca va fi introdusa in D101.

In plus, vom vedea daca la iesirea unui vehicul amortizat partial din aceasta categorie, va exista o diferenta intre valoarea ramasa contabila si fiscala si daca diferenta se considera nedeductibila.

Solutia consultantului:

In opinia noastra, interpretarea prevederii aduse de OG 82/2013 privind limitarea deducerii amortizarii autoturismelor la suma maxima de 1500 de lei pe luna are urmatoarea aplicare:

Societatea inregistreaza in evidenta contabila amortizarea  lunara a autoturismului, conform planului de amortizare deja stabilit, de exemplu suma de 1600 de lei.

La calculul impozitului pe profit valoarea de inregistrare a cheltuielii cu amortizarea este 1600 de lei, din care suma de 1500 de lei poate fi considerata deductibila, iar suma de 100 de lei este cheltuiala nedeductibila, ce se va inregistra in declaratia 101 la alte cheltuieli nedeductibile.La completarea declaratiei 101, vom urma instructiunile adoptate de legiuitor, ce speram sa cuprinda si aceste particularitati privind limitarea deducerii amortizarii cu autoturismele.

La iesirea din evidenta a unui mijloc de transport prin casare sau vanzare, deductibilitatea sau nedeductibilitatea valorii neamortizate tine cont numai de amortizarea fiscala, si nu de amortizarea contabila.

In esenta, conform pct. 3 din Decizia 2/2004 a Comisiei Centrale Fiscale, valoarea integrala neamortizata a unui activ este o cheltuiala deductibila fiscal la calculul impozitului pe profit, pentru activele imobilizate vandute sau casate in conditia legii.


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si Impozitededucere cheltuieliamortizare autoturismamortizare fiscalaamortizareOG 82/2013


Data aparitiei: 22 Mai 2013

Votati articolul "Deducere cheltuieli cu amortizarea autoturismelor. Cum facem corect amortizarea fiscala?":
Rating:

Nota: 3.88 din 5 din 8 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X