Cei care considera ca au platit sume stabilite in mod incorect de catre Fisc au posibilitatea de a contesta actele respective si de a-si recupera astfel banii.
In acest sens, incepand cu art. 205 din Codul de procedura fiscala se mentioneaza ca persoanele care se considera prejudiciate se vor adresa mai intai organului emitent al deciziei de impunere cu o cerere de restituire a sumei platite fara temei legal. In cazul in care nu se obtine un raspuns favorabil in cel mult 45 de zile, persoana se poate adresa instantei competente, aminteste Ziare.com.
Avocatul Ionut Mateescu a declarat, pentru aceeasi sursa, ca pentru taxele si impozitele surse ale bugetului de stat (incluzand aici accize, TVA, impozit pe venit, pe profit, impozitele salariale, taxa de mediu, CAS etc.), actul normativ ce instituie aceste taxe este legea emisa de Parlament, asa cum prevede Constitutia.
Acesta mentioneaza astfel ca persoana poate contesta actul de impunere in fata unei instante de executare (care rezolva contestatia la executare) sau a uneia de contencios administrativ (care rezolva litigiile dintre stat si persoanele fizice) unde poate ridica exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiei din lege (in conditiile Legii nr. 47/1992) sau din ordonanta guvernamentala (in conditiile art. 9 din Legea nr. 554/2004) ce a intemeiat actul de impunere individual.
Totodata, aminteste avocatul Mateescu, pentru Ziare.com, poate fi invocata si exceptia de neconventionalitate, urmand ca instanta sa verifice conformitatea actului normativ in cauza.

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Referitor la impozitele si taxele locale (impozitele pe proprietate) sau veniturile din diverse activitati de interes local (taxa pe mijloace de transport speciale, pe trecerea la o bariera la Constanta, pentru posesia de animale de companie etc.), impozite stabilite prin acte normative adoptate de organul reprezentativ local: consiliul judetean, respectiv al Municipiului Bucuresti, sau de cel local, contribuabilul se poate adresa prefectului sau poate contesta in contencios administrativ, dupa procedura indicata in art. 4 din Legea nr. 554/2004, prin care se ridica exceptia de nelegalitate.