Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Contestarea taxelor si impozitelor ilegale. Cum va puteti recupera banii!

Data actualizarii: 26 Iulie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Taxe si Impoziteprejudiciicontencios administrativcontestareimpoziteFisc


   
Cei care considera ca au platit sume stabilite in mod incorect de catre Fisc au posibilitatea de a contesta actele respective si de a-si recupera astfel banii.

In acest sens, incepand cu art. 205 din Codul de procedura fiscala se mentioneaza ca persoanele care se considera prejudiciate se vor adresa mai intai organului emitent al deciziei de impunere cu o cerere de restituire a sumei platite fara temei legal. In cazul in care nu se obtine un raspuns favorabil in cel mult 45 de zile, persoana se poate adresa instantei competente, aminteste Ziare.com.

Avocatul Ionut Mateescu a declarat, pentru aceeasi sursa, ca pentru  taxele si impozitele surse ale bugetului de stat (incluzand aici accize, TVA, impozit pe venit, pe profit, impozitele salariale, taxa de mediu, CAS etc.), actul normativ ce instituie aceste taxe este legea emisa de Parlament, asa cum prevede Constitutia.

Acesta mentioneaza astfel ca persoana poate contesta actul de impunere in fata unei instante de executare (care rezolva contestatia la executare) sau a uneia de contencios administrativ (care rezolva litigiile dintre stat si persoanele fizice) unde poate ridica exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiei din lege (in conditiile Legii nr. 47/1992) sau din ordonanta guvernamentala (in conditiile art. 9 din Legea nr. 554/2004) ce a intemeiat actul de impunere individual.

Totodata, aminteste avocatul Mateescu, pentru Ziare.com, poate fi invocata si exceptia de neconventionalitate, urmand ca instanta sa verifice conformitatea actului normativ in cauza.

Referitor la impozitele si taxele locale (impozitele pe proprietate) sau veniturile din diverse activitati de interes local (taxa pe mijloace de transport speciale, pe trecerea la o bariera la Constanta, pentru posesia de animale de companie etc.), impozite stabilite prin acte normative adoptate de organul reprezentativ local: consiliul judetean, respectiv al Municipiului Bucuresti, sau de cel local, contribuabilul se poate adresa prefectului sau poate contesta in contencios administrativ, dupa procedura indicata in art. 4 din Legea nr. 554/2004, prin care se ridica exceptia de nelegalitate.







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X