Vom analiza mai jos cazul unei societati care achizitioneaza un apartament pentru desfasurarea activitatii administrative.
Vom vedea care va fi durata de amortizare in conditiile in care blocul a fost construit aproximativ acum 25 de ani. Vom stabili in ce masura se poate calcula durata de amortizare din Catalog pentru perioada ramasa, luandu-se in calcul amorizarea precedenta.
In plus, se va vedea ce durata de amortizare se ia in calcul in cazul achizitionarii unui autoturism complet amortizat.
Solutia consultantului:
Pentru ambele situatii avem punctul 3 de la capitolul III "Alte precizari" din anexa la HG 2139/2004
pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe:

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
"3.In cazul mijloacelor fixe achizitionate cu durata normala de utilizare neconsumata, pentru care se cunosc datele de identificare (data punerii in functiune, durata normala de utilizare ramasa), recuperarea valorii de intrare se face pe durata normala de functionare ramasa.
In cazul mijloacelor fixe achizitionate cu durata normala de functionare expirata sau pentru care nu se cunosc datele de identificare, durata normala de functionare se stabileste de catre o comisie tehnica sau expert tehnic independent."
Asadar:
- pentru apartament:
> daca furnizorul va poate oferi datele de identificare, respectiv data punerii in functiune, durata normala de functionare (durata de amortizare) ramasa si alte date importante (respectiv fisa mijlocului fix), atunci amortizarea calculata de dvs se va face pe baza valorii de intrare raportata la durata de functionare ramasa;
> daca nu veti cunoaste datele de identificare specificate mai sus, durata normala de functionare se stabileste fie de catre o comisie tehnica din societatea dvs, numita printr-o decizie a conducatorului unitatii in acest sens, sau de catre un expert (evaluator) tehnic independent (din afara soietatii), care va emite un raport in acest sens (pentru stabilirea duratei normale de functionare).
- pentru autoturism: in mod similar ca in situatia precedenta, durata normala de functionare se va stabili fie de catre o comisie tehnica, fie de catre un expert tehnic indepenedent.
Amortizarea calculata pe baza duratei de functionare stabilita conform acestor prevederi legale este deductibila la calculul impozitului pe profit.
In cazul autoturismului, mentionam ca punctul 4 din acelasi temei legal specifica urmatoarele:
"4.Mentinerea in functiune a mijloacelor fixe care pot afecta protectia vietii, a sanatatii si a mediului ( mijloace de transport rutier, feroviar, aerian si naval, masini de constructii si de gospodarie comunala, masini de ridicat etc.) dupa expirarea duratei normale de functionare, se va putea face numai pe baza unui raport tehnic intocmit de organisme de certificare sau organisme de inspectie tehnica abilitate in domeniul de activitate al mijlocului fix."
Avind in vedere faptul ca autoturismul achizitionat are deja durata de functionare expirata, pentru utilizarea sa in continuare trebuie intocmit un raport de catre un organism specializat din care sa rezulte ca respectivul autoturism are o stare buna de functionare si prin utilizare nu vor fi afectate negativ mediul inconjurator, viata si sanatatea oamenilor.