Certificatul de atestare fiscala arata modul de indeplinire a obligatiilor de plata a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor venituri datorate statului. In 2018 se mentin prevederile aduse odata cu actul publicat in Monitorul Oficial nr. 954 din data de 23 decembrie 2015.
Ce mai trebuie sa stiti despre certificatul de atestare fiscala este ca din 2017, prin OMFP 660/2017, acesta poate fi comunicat si prin Spatiul Privat Virtual.
Consulta aici privind aprobarea procedurii de eliberare a certificatului de atestare fiscala. >>
Consulta aici cererea de eliberare a certificatului de atestare fiscala. >>
ARTICOLUL 113
Certificatul de atestare fiscala emis de autoritatile administratiei publice locale
(1) Certificatul de atestare fiscala se emite de organul fiscal competent al autoritatii administratiei publice locale, la solicitarea contribuabilului.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Cartea Verde a Contabilitatii
(2) Certificatul de atestare fiscala se elibereaza pe baza datelor cuprinse in evidenta pe platitor a organului fiscal competent si cuprinde creantele fiscale exigibile, existente in sold in prima zi a lunii urmatoare depunerii cererii.
(3) Certificatul de atestare fiscala se emite in termen de cel mult doua zile lucratoare de la data solicitarii si poate fi utilizat de contribuabil pe toata perioada lunii in care se emite. Certificatul de atestare fiscala emis in intervalul cuprins intre data de 25 a lunii si finele lunii este valabil pe toata perioada lunii urmatoare emiterii. Pe perioada de utilizare, certificatul poate fi prezentat de contribuabil, in original sau in copie legalizata, oricarui solicitant.
(4) Pentru instrainarea dreptului de proprietate asupra cladirilor, terenurilor si a mijloacelor de transport, contribuabilii trebuie sa prezinte certificate de atestare fiscala prin care sa se ateste achitarea tuturor obligatiilor fiscale de plata datorate autoritatii administratiei publice locale in a carei raza se afla inregistrat fiscal bunul ce se instraineaza, potrivit alin. (2), inclusiv sumele reprezentand amenzi existente in evidenta organului fiscal. Pentru bunul care se instraineaza, impozitul datorat este cel recalculat pentru a reflecta perioada din an in care impozitul se aplica persoanei care instraineaza, potrivit Codului fiscal.
(5) Actele prin care se instraineaza cladiri, terenuri, respectiv mijloace de transport, cu incalcarea prevederilor alin. (4), sunt nule de drept.
(6) Prevederile alin. (4) si (5) nu sunt aplicabile in cazul procedurii de executare silita, procedurii insolventei si procedurilor de lichidare.
OUG 92 2003 Codul de procedura fiscala actualizat prin:
- OG 29/2011 - pentru modificarea si completarea OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala din 31 august 2011, Monitorul Oficial 626/2011;
- OG 47/2007 - privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale din 28 august 2007, Monitorul Oficial 603/20