email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Metoda cantitativ-valorica - Completarea pe NIR a pretului de vanzare

metoda cantitativ-valoricapret de achizitieOMEF 3512/2008inregistrari contabileNIR


Vom analiza mai jos cazul unui magazin care vinde catre populatie un sistem informatic care permite in orice moment evidentierea stocului curent la pret de achizitie detaliat pe fiecare cod de produs, valoarea tuturor intrarilor dintr-o perioada de timp la pret de achizitie detaliat pe fiecare cod de produs, valoarea vanzarilor intr-o perioada de timp atat la pret de vanzare, cat si la pret de achizitie detaliat pe fiecare cod de produs. Vom stabili astfel daca in aceasta situatie mai sunt obligatorii urmatoarele etape:

1. Completarea pe NIR a pretului de vanzare.

2. Inregistrarea adaosului si a TVA-ului neexigibil (371=378 si 371=4428).



Solutia consultantului:

Potrivit pct 33 din Normele metodologice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobate prin OMEF 3512/2008 privind documentele financiar-contabile:

"Metoda cantitativ-valorica pentru materii prime, materiale consumabile, materiale de natura obiectelor de inventar in depozit, semifabricate, produse finite, produse reziduale, marfuri, animale si ambalaje consta in tinerea evidentei cantitative pe feluri de stocuri in cadrul fiecarei gestiuni, iar in contabilitate a celei cantitativ-valorice. Conturile sintetice care reflecta stocurile de valori materiale se desfasoara in analitic pe gestiuni. Verificarea exactitatii inregistrarilor din evidenta de la locurile de depozitare si din contabilitate se efectueaza prin punctajul periodic dintre cantitatile operate in fisele de magazie si cele din fisele de cont analitic din contabilitate.
    
In metoda cantitativ-valorica se pot folosi urmatoarele formulare:
    - Fisa de magazie (cod 14-3-8 si 14-3-8/a, dupa caz);
    - Fisa de cont pentru operatiuni diverse (cod 14-6-22 si 14-6-22/a);
    - Balanta analitica a stocurilor (cod 14-6-30/c).
    
Evidenta cantitativa a materialelor se tine la gestiune cu ajutorul fiselor de magazie, care se tin in ordinea fiselor de cont analitic din contabilitate. In fisele de magazie, inregistrarile se fac zilnic, de catre gestionar sau de catre persoana desemnata, pe baza documentelor de intrare si de iesire a materialelor. Dupa inregistrare, documentele respective se predau la contabilitate pe baza de borderou. In contabilitate, documentele se inregistreaza in fisele de cont analitic pentru valori materiale si se stabilesc stocurile si soldurile, dupa ce in prealabil s-a verificat modul de emitere si completare a documentelor privind miscarea materialelor. De asemenea, pe baza acelorasi documente, se intocmesc situatiile centralizatoare privind intrarile si iesirile de materiale, pentru inregistrare in contabilitatea sintetica.
    
Controlul inregistrarilor din conturile sintetice si cele analitice ale stocurilor se asigura cu ajutorul balantei de verificare analitice, intocmita separat pentru fiecare cont de stoc.
    
In vederea intocmirii balantei de verificare este necesar sa se efectueze controlul asupra concordantei stocurilor scriptice din fisele de magazie cu cele din fisele de cont analitic pentru valori materiale"

Avand in vedere situatia descrisa de dumneavoastra, metoda de conducere analitica a contabilitatii bunurilor in cadrul societatii dumneavoastra este metoda cantitativ-valorica.

In aceasta situatie nu se mai face inregistrarea adaosului comercial si a taxei pe valoarea adaugata neexigibila, fiind necesare urmatoarele inregistrari contabile:

1.    achizitia marfurilor

371"Marfuri"   =   401 "Furnizori"     pret de achizitie

2.    vanzarea marfurilor

4111"Clienti"   =  707 "Venituri din vanzarea marfurilor"   valoarea de vanzare

3.    scoaterea din evidenta a marfurilor vandute

607"Cheltuieli privind marfurile"  =  371"Marfuri"    pret de achizitie determinat potrivit metodei FIFO, LIFO sau CMP.

Referitor la completarea pe NIR a pretului de vanzare, consider ca nu mai este cazul sa se completeze acest pret, intrucat nu mai este necesar.
    
Potrivit modului de completare al documentului "Nota de receptie si constatare de diferente" cod 14-3-1A, reglementat de OMEF 3512/2008 , in continutul minimal obligatoriu al acestui document trebuie sa se regaseasca" pretul de vanzare si valoarea la pret de vanzare, dupa caz, pentru unitatile cu amanuntul".
   
Asadar, in cazul dumneavoastra nu mai este obligatoriu sa se treaca pe NIR pretul de vanzare si valoarea la pret de vanzare, ci numai pretul de achizitie.



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
metoda cantitativ-valoricapret de achizitieOMEF 3512/2008inregistrari contabileNIR


Data aparitiei: 04 Februarie 2013

Votati articolul "Metoda cantitativ-valorica - Completarea pe NIR a pretului de vanzare":
Rating:

Nota: 4.65 din 5 din 10 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Venituri din activitati independente in 2024: obligatii fiscale si 3 exemple practice

    • AJFP Dambovita a elaborat un material informativ cu privire la veniturile din activitati independente. Vom prezenta in continuare modul de impozitare a acestor venituri si 3 exemple practice. Definire venituri din activitati independente Veniturile din activitati independente: 1. Pot fi realizate independent si/sau in asociere (IF). 2. Cuprind activitati de productie, comert, servicii, precum si profesiile libe...» citeste mai departe aici

  • Formularul 100: Cum se declara Impozitul Minim pe Cifra de Afaceri (IMCA) pentru trimestrul I

    • Potrivit art. 18^1 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, contribuabilii, altii decat cei prevazuti la art. 15, care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care in anul de calcul determina un impozit pe profit, cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit p...» citeste mai departe aici

  • Numerarul din casierie: care sunt amenzile pentru depasirea plafonului de 50.000 lei

    • Potrivit prevederilor de la art. 4 ind. 2 din Legea 70/2015, sumele in numerar aflate in casieria persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) nu pot depasi, la sfarsitul fiecarei zile, plafonul de 50.000 lei. Sumele in numerar care depasesc plafonul se depun in conturile bancare ale acestor persoane in termen de doua zile lucratoare.Prin exceptie de la alin. (1), se admite depasirea acestui plafon numai cu sumele aferente platii salariilor si a altor drepturi de personal, precum si a al...» citeste mai departe aici

  • Declaratia 101 si Impozitul pe Profit: Aspecte care necesita o atentie sporita!

    • Va reamintim ca pana la 26 iunie 2024 trebuie sa depuneti declaratia D101 privind impozitul pe profit! Este o obligatie careia trebuie sa ii acordati atentie maxima, in contextul in care Codul fiscal a fost modificat, incepand cu 1 ianuarie, prin mai multe acte normative, cu impact direct asupra modului de completare a acestui formular. Expertul contabil Vera Constantin v-a pregatit o lucrare completa, care prezinta pas cu pas modul de completare a D101, dar si stud...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X