Reglementarile in cazul unei instiintari de infiintare a unei popriri executorii pentru un salariat obliga societatea sa retina o parte din veniturile celui in cauza. Astfel, orice societate care intampina o situatie similara trebuie sa cunoasca modalitatea de inregistrare in contabilitate a operatiunilor, de la infiintarea popririi si pana la plata acesteia.
Potrivit dispozitiilor art.149 alin. (4) din Codul de procedura fiscala, sumele ce reprezinta venituri banesti ale debitorului persoana fizica, realizate ca angajat, pensiile de orice fel, precum si ajutoarele sau indemnizatiile cu destinatie speciala sunt supuse urmaririi numai in conditiile prevazute de Codul de procedura civila.
Codul de procedura civila stabileste la art. 409 ca salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
b) pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
In situatia in care exista mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel. Deoarece in situatia data ca exemplu, sumele nu sunt datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii, retinerile lunare vor fi pana la 1/3 din venitul lunar net.
Calculeaza-ti singur salariul brut/net! Click aici pentru calculator salariu >>

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Autoturisme pe firma Regim fiscal-contabil

Manual de politici contabile - Stick USB
Trebuie mentionat ca evidenta popririlor din salarii se tine extracontabil. Din punct de vedere contabil evidenta retinerilor si popririlor din salarii, datorate tertilor se tine cu ajutorul contului 427 - "Retineri din salarii datorate tertilor".
Inregistrari contabile:
1. Retinerea sumelor:
421 = 427 - 13 lei
"Personal - salarii datorate" "Retineri din salarii"
datorate tertilor"
2. Virarea sumelor:
427 = 5121 - 13 lei
"Retineri din salarii datorate tertilor" "Conturi la banci in lei"