Plata unei facturi poate fi facuta de un tert, insa exista anumite prevederi care se respecta in situatia cand operatiunile sunt intracomunitare, fie ca vorbim de livrari, fie ca analizam achizitii de bunuri sau de servicii.
Astfel, o societate din Romania are de incasat o suma in valuta de la firma X dintr-un stat strain, membru UE. Suma e rezultatul unor livrari de marfa. O alta firma din acelasi stat strain a facut o plata partiala in valuta catre firma romana. Pe documentul de plata este mentionat: plata in numele firmei X .....factura nr....
Vom stabili daca se poate inregistra in contabilitate aceasta incasare, precum si ce conturi vor fi folosite. De asemenea, se va vedea daca in afara de documentul de plata mai e necesar si alt document pentru a putea asocia incasarea cu facturile firmei X din statul strain.
Plata unei facturi poate fi facuta de un tert, mai ales cand acel tert reprezinta sau are dreptul sa reprezinte un creditor.
Din punct de vedere juridic plata este valabila, iar instrumentul este reglementat de art. 1474 din Codul civil, ce reglementeaza plata facuta de un tert, articol, redat in continuare:
"ART 1474
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
(1)Creditorul este dator sa refuze plata oferita de tert daca debitorul l-a incunostintat in prealabil ca se opune la aceasta, cu exceptia cazului in care un asemenea refuz l-ar prejudicia pe creditor.
(2)In celelalte cazuri, creditorul nu poate refuza plata facuta de un tert decat daca natura obligatiei sau conventia partilor impune ca obligatia sa fie executata numai de debitor.
(3)Plata facuta de un tert stinge obligatia daca este facuta pe seama debitorului. In acest caz, tertul nu se subroga in drepturile creditorului platit decat in cazurile si conditiile prevazute de lege.
(4)Dispozitiile prezentului capitol privind conditiile platii se aplica in mod corespunzator atunci cand plata este facuta de un tert."
Asadar, consideram ca este necesar un acord de vointa al tuturor celor trei parti si va sa intocmiti un document prin care sa mentionati acordul celor trei parti implicate, iar platitorul facturii sa mentioneze ca este de acord cu plata acestora in numele societatii si ca nu va solicita restituirea sumelor.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro