Scutirea de impozit pe profitul reinvestit pentru echipamentele tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru) reprezinta o masura de sprijin real pentru mediul de afaceri autohton.
Aceasta masura care se va aplica de la 1 iulie 2014 si pana la finele anului 2016 ar trebui extinsa si asupra altor categorii, considera Patronatul IMM-urilor Galati, potrivit publicatiei Viata Libera Galati.
Aceeasi sursa explica modul in care se aplica scutirea pe profitul reinvestit, amintind si de modul de calcul necesar:
"Potrivit normelor fiscale aflate in vigoare, profitul reinvestit reprezinta soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat la inceputul anului, in anul punerii in functiune a echipamentelor tehnologice respective. Prin urmare, trebuie retinut faptul ca scutirea de impozitul pe profit aferenta investitiilor realizate se acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva. <
Totodata, se mentioneaza si de catre Finante ca suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale, se repartizeaza la sfarsitul exercitiului financiar, cu prioritate pentru constituirea rezervelor, pana la concurenta profitului contabil inregistrat la sfarsitul exercitiului financiar.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Cartea verde a contabilitatii
De asemenea, explica DGRFP Galati, in cazul in care la sfarsitul exercitiului financiar se realizeaza pierdere contabila, nu se efectueaza recalcularea impozitului pe profit aferent profitului reinvestit, iar contribuabilul nu repartizeaza la rezerve suma profitului investit.
Pentru echipamentele tehnologice care se realizeaza pe parcursul mai multor ani consecutivi, facilitatea se acorda pentru investitiile puse in functiune partial in anul respectiv, in baza unor situatii partiale de lucrari.
In plus, anunta sursa, intreprinzatorii trebuie sa retina ca agentii economice care beneficiaza de aceasta facilitate fiscala au obligatia de a pastra in patrimoniu echipamentele tehnologice respective cel putin o perioada egala cu jumatate din durata de utilizare economica, stabilita potrivit reglementarilor contabile, dar pe o perioada nu mai mare de cinci ani.