email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum deducem cheltuielile si cum calculam impozitul pe profit pentru o regie autonoma?

cheltuielicalcul impozitcodul fiscalregii autonomeoug 55legea 15impozit pe profit

In studiul de caz urmator, dezbatem situatia in care, in urma efectuarii inspectiei fiscale, o unitate economica a efectuat achizitii care erau interzise conform actelor normative OUG nr.55/2010 si OUG 44/2011. Ca urmare, organele de inspectie fiscala au stabilit cheltuieli suplimentare nedeductibile reprezentand cheltuiala cu achizitiile mai sus mentionate. Se va vedea care este temeiul legal prin care aceasta cheltuiala devine nedeductibila.

Infiintarea si functionarea regiilor autonome ca persoane juridice este reglementata de Legea nr. 15/1990 privind reorganizarea unitatilor economice de stat ca regii autonome si societati comerciale, cu modificarile ulterioare.

Regiile autonome de interes national se pot infiinta prin hotarari ale guvernului, iar cele de interes local prin hotarari ale organelor judetene si municipale ale administratiei de interes local.

Prin actul de infiintare a regiei autonome se stabileste obiectul sau de activitate, patrimoniul, denumirea si sediul principal. Regiile autonome se inregistreaza la registrul comertului (conform prevederilor Legii nr. 26/1990).

Regiile autonome pot infiinta la randul lor fabrici, ateliere, servicii, sucursale si alte asemenea subunitati necesare realizarii obiectului de activitate. Regiile autonome sunt, potrivit prevederilor art.13 din Codul fiscal, platitoare de impozit pe profitul impozabil rezultat din activitatea desfasurata.

Prevederile actelor normative la care faceti referire in intrebarea d-voastra, respectiv OUG nr. 55/2010 privind unele masuri de reducere a cheltuielilor publice, aprobata prin Legea nr. 33/2011 nu vi se aplica deoarece se adreseaza institutiilor publice centrale si locale, iar OUG nr. 44/2011 privind masuri economico-financiare aplicabile operatorilor economici prevazuti in OUG nr. 79/2008 privind masuri economico-financiare la nivelul unor operatori economici si pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 55/2010 privind unele masuri de reducere a cheltuielilor publice se aplica si regiilor autonome a caror conducere este asigurata prin contract de mandat in conditiile Legii societatilor comerciale nr. 31/1990, cu modificarile ulterioare.
Din intrebarea d-voastra nu rezulta la ce achizitii nu v-au fost recunoscute cheltuielile si nici perioada pentru care a avut loc controlul. Mentionam ca organele fiscale au in atributiile lor numai administrarea impozitelor si taxelor datorate bugetului de stat si bugetelor locale, prevazute de Codul fiscal.

          Deoarece informatiile prezentate de d-voastra sunt insuficiente pentru elaborarea unui raspuns la obiect, mentionam ca in perioada 1 mai 2009 – 31 decembrie 2010 erau limitate (conform prevederilor art. 21, alin. (4), lit. t), cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care erau destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care nu depaseau 3.500 kg si care nu aveau mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta regiei, cu exceptiile expres prevazute de lege.

Totodata, conform prevederilor Codului fiscal, cheltuielile prevazute de art. 21, alin. (4) sunt considerate cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit.

Pentru obtinerea unor informatii reale va rugam sa reveniti cu date suplimentare si la obiect (de ex., ce cheltuieli nu v-au fost recunoscute la calculul impozitului pe profit) indicandu-ne si actul normativ invocat in actul de control.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cheltuielicalcul impozitcodul fiscalregii autonomeoug 55legea 15impozit pe profit


Data aparitiei: 07 August 2014

Votati articolul "Cum deducem cheltuielile si cum calculam impozitul pe profit pentru o regie autonoma?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X