Vom vedea ce se intampla cu rezerva din reevaluare in cazul vanzarii unui imobil, daca se trece pe venit si daca sunt considerate venituri neimpozabile.
La scoaterea din patrimoniu a imobilului la momentul vanzarii, se efectueaza inregistrarea contabila 105 = 1065 cu suma reprezentand valoarea neamortizata a bunului imobil reevaluat, de exemplu 75.000 lei, rezultata din surplusul din reevaluare. Extracontabil, aceasta suma este considerata impozabila d.p.d.v. al impozitului pe profit fiind considerata un element similar veniturilor asa cum a fost tratata si cheltuiala suplimentara de amortizare, inregistrata in contabilitate, pe parcursul amortizarii bunului imobil, dupa reevaluare.
Desi nu ati precizat, consider ca suma rezultata din surplusul de amortizare ca efect al reevaluarii s-a transferat, la fiecare termen de plata pe profit, in debitul contului 105 prin creditul contului 1065, prin formula contabila 105 = 1065, pe masura impozitarii sumei, ca element similar veniturilor. Daca inregistrarea contabila 105 = 1065 nu s-a efectuat pana la data vanzarii imobilului, pe parcursul amortizarii imobilului, suma din creditul contului 105 rezultata din formula contabila 212 = 105, se transfera in creditul contului 1065 prin formula contabila 105 = 1065., de exemplu, suma de 120.000 lei.
Totusi, suma astfel transferata in creditul contului 1065, de exemplu 120.000 lei, trebuie diminuata, extracontabil, cu sumele impozitate la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, de exemplu, cu suma de 45.000 lei (120.000 lei – 45.000 lei = 75.000 lei). Se cunoaste faptul ca, la fiecare termen de plata, pe masura amortizarii bunului imobil reevaluat, reprezinta elemente similare veniturilor conform prevederilor art. 22, alin. 5 indice 1, diferentele dintre:
amortizarea calculata la valoarea reevaluata;
amortizarea calculata la costul istoric.
Din punct de vedere fiscal, amortizarea calculata dupa reevaluare este deductibila fiscal, cu conditia indeplinirii prevederilor art.7 alin. (33) coroborate cu art.24 din Codul fiscal
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Manual de politici contabile - Stick USB
In acest caz, se supune impozitului pe profit, ca element similar veniturilor, suma de 75.000 lei inregistrata in rezerve din reevaluare, deoarece, ipotetic, valoarea neamortizata a bunului imobil reevaluat, vandut, reprezinta cheltuiala deductibila la determinarea profitului impozabil (6583 = 212). Practic, valoarea neamortizata a bunului imobil cuprinde si diferenta pozitiva din reevaluare,
Din punct de vedere contabil, scoaterea din evidenta a imobilizarii respective prin vanzare se inregistreaza dupa cum urmeaza:
% = 212 450.000
2812 "Constructii" 350.000
"Amortizarea constructiilor"
6583 100.000
"Cheltuieli privind activele cedate
si alte operatii de capital"
si, concomitent,
105 = 1065 75.000
"Rezerva din reevaluare "Rezerve reprezentand
surplusul realizat din
rezerve din reevaluare"
Astfel, surplusul de 75.000 lei din creditul contului 1065 se supune impozitului pe profit deoarece se suma respectiva este inclusa in valoarea neamortizata de 100.000 lei a imobilului si este tratata ca o cheltuiala deductibila d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil. Impozitarea rezervei din reevaluare se efectueaza conform prevederilor art. 19 alin. (1) din Codul fiscal
"Profitul impozabil se calculeaza ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. La stabilirea profitului impozabil se iau in calcul si alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor potrivit normelor de aplicare".
Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 12 din normele de aplicare ale art. 19 alin. (1) " Veniturile si cheltuielile care se iau in calcul la stabilirea profitului impozabil sunt cele inregistrate in contabilitate potrivit reglementarilor contabile date in baza Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si orice alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor, din care se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile nedeductibile conform prevederilor art. 21 din Codul fiscal.
Exemple de elemente similare veniturilor:
rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, potrivit prevederilor art. 22 alin. (5) si alin. (5^1) din Codul fiscal".
In ceea ce priveste cheltuielile inregistrate in debitul contului 6583, acestea deductibile conform prevederil art. 24, alin. (15) din Codul fiscal "Pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila. Castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea ori din scoaterea din functiune a acestor mijloace fixe se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora, diminuata cu amortizarea fiscala.
Modul de calcul al sumei impozabile rezultata din rezerva din reevaluare trebuie prezentat in registrul de evidenta fiscala.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro