email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rezerva din reevaluare. Ce tratament fiscal aplicam la iesirea din patrimoniu a mijlocului fix?

Rezerva din reevaluareinregistrari contabilevanzareiesirea din patrimoniuamortizare

Vom vedea ce se intampla cu rezerva din reevaluare in cazul vanzarii unui imobil, daca se trece pe venit si daca sunt considerate venituri neimpozabile.

La scoaterea din patrimoniu a imobilului la momentul  vanzarii, se efectueaza inregistrarea contabila 105 = 1065 cu suma reprezentand valoarea neamortizata a bunului imobil reevaluat, de exemplu 75.000 lei, rezultata din surplusul din reevaluare. Extracontabil, aceasta suma este  considerata  impozabila d.p.d.v. al impozitului pe profit fiind considerata un element similar veniturilor asa cum a fost tratata si cheltuiala suplimentara de amortizare, inregistrata in contabilitate, pe parcursul amortizarii bunului imobil, dupa  reevaluare.

Desi nu ati precizat, consider ca suma rezultata din surplusul de amortizare ca efect al reevaluarii s-a transferat, la fiecare termen de plata  pe profit, in debitul contului 105 prin creditul  contului  1065,   prin formula contabila 105 = 1065, pe masura impozitarii sumei, ca element similar veniturilor. Daca inregistrarea contabila  105 = 1065 nu s-a efectuat pana la data vanzarii imobilului, pe parcursul amortizarii imobilului, suma din creditul contului 105 rezultata din formula contabila 212 = 105, se transfera in creditul contului 1065 prin formula contabila 105 = 1065., de exemplu, suma de 120.000 lei.

          Totusi, suma astfel transferata in creditul contului 1065, de exemplu 120.000 lei, trebuie   diminuata, extracontabil, cu sumele  impozitate la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, de exemplu, cu suma de 45.000 lei (120.000 lei – 45.000 lei = 75.000 lei). Se cunoaste faptul ca, la fiecare termen de plata, pe masura amortizarii bunului imobil  reevaluat, reprezinta elemente similare veniturilor conform prevederilor art. 22, alin. 5 indice 1, diferentele dintre:

    amortizarea calculata la valoarea  reevaluata;
    amortizarea calculata la costul  istoric.

Din punct de vedere fiscal, amortizarea calculata dupa  reevaluare  este deductibila fiscal, cu conditia indeplinirii prevederilor art.7 alin. (33) coroborate cu art.24 din  Codul fiscal
 
       In acest caz, se supune impozitului pe profit, ca element similar veniturilor, suma de 75.000 lei inregistrata in rezerve din reevaluare, deoarece, ipotetic, valoarea  neamortizata a bunului imobil reevaluat, vandut,  reprezinta cheltuiala deductibila la determinarea profitului impozabil (6583 = 212). Practic, valoarea neamortizata a bunului imobil  cuprinde si diferenta pozitiva din reevaluare,

            Din punct de vedere contabil, scoaterea din evidenta a imobilizarii respective prin vanzare  se inregistreaza dupa cum urmeaza:

 %                                             =   212                                   450.000
2812                                               "Constructii"                       350.000
"Amortizarea constructiilor"                                                          
6583                                                                                        100.000
"Cheltuieli privind activele cedate
si alte operatii de capital"
 
si, concomitent,
105                                           =   1065                                     75.000
    "Rezerva din reevaluare                    "Rezerve reprezentand
                                                           surplusul realizat din
                                                           rezerve din reevaluare"                  


      Astfel, surplusul de 75.000 lei din creditul contului 1065 se supune impozitului pe profit deoarece se suma respectiva este inclusa in valoarea neamortizata de 100.000 lei a imobilului si este tratata ca o cheltuiala deductibila d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil.   Impozitarea rezervei din reevaluare se efectueaza conform prevederilor art. 19 alin.   (1) din Codul fiscal
"Profitul impozabil se calculeaza ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. La stabilirea profitului impozabil se iau in calcul si alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor potrivit normelor de aplicare".

Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 12 din normele de aplicare ale art. 19 alin. (1) " Veniturile si cheltuielile care se iau in calcul la stabilirea profitului impozabil sunt cele inregistrate in contabilitate potrivit reglementarilor contabile date in baza Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si orice alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor, din care se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile nedeductibile conform prevederilor art. 21 din Codul fiscal.
    Exemple de elemente similare veniturilor:

    rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, potrivit prevederilor art. 22 alin. (5) si alin. (5^1) din Codul fiscal".

           In ceea ce priveste cheltuielile inregistrate in debitul contului  6583, acestea  deductibile  conform prevederil art. 24, alin. (15) din  Codul fiscal  "Pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila. Castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea ori din scoaterea din functiune a acestor mijloace fixe se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora, diminuata cu amortizarea fiscala.

           Modul de calcul al sumei impozabile rezultata din rezerva din reevaluare trebuie prezentat in registrul de evidenta fiscala.
 

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Contabilitate 2022


Va amintiti de prima Carte Verde a Contabilitatii, editata in urma cu peste 25 de ani de Ministerul Finantelor?

Ei bine, Cartea Verde a Contabilitatii 2022 este acum din nou prezenta, in varianta actualizata la zi, oferindu-va solutii impecabile pentru momentele de criza – cum este si acesta – cu modificari legislative majore.

Avantajul esential pe care vi-l ofera Cartea Verde a Contabilitatii 2022: ZERO erori in inregistrarile contabile!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Rezerva din reevaluareinregistrari contabilevanzareiesirea din patrimoniuamortizare

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 29 Octombrie 2014


Votati articolul "Rezerva din reevaluare. Ce tratament fiscal aplicam la iesirea din patrimoniu a mijlocului fix?":
Rating:

Nota: 3.79 din 5 din 7 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 29 Octombrie 2014 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X