In situatia de mai jos, o societate din Romania, platitoare de TVA, presteaza un serviciu de montare echipamente pe un stalp de tensiune aflat pe teritoriul Romaniei, dar in proprietatea clientului din Italia. Clientul Italian are VAT romanesc, sediul social in Italia si sediu fix in Romania. Vom vedea daca se factureaza cu TVA sau fara prestarea de servicii catre clientul strain.
Valoarea serviciului prestat se factureaza prin aplicarea regimului normal de taxare, colectand TVA prin aplicarea cotei standard TVA de 24%. Serviciul respectiv nu se incadreaza in categoria prestarilor intracomunitare de servicii din doua motive:
- prin natura sa, serviciul este legal de un bun imobil situat pe teritoriul Romaniei. In acest caz, sunt aplicabile prevederile exceptiei de la regula generala de taxare reglementata prin art. 133 alin. (2). Exceptia este reglementata prin art. 133 alin. (4) lit. a) conform caruia locul prestarilor de servicii legate direct de un bun imobil se considera a fi locul unde este situat bunul imobil, fara a fi relevant locul unde este stabilit beneficiarul serviciului respectiv. Conform acestei exceptii, locul prestarii se considera a fi locul unde este situat bunul imobil ,, Prin exceptie de la prevederile alin. (2) si (3), pentru urmatoarele prestari de servicii, locul prestarii este considerat a fi: a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile,,;
- beneficiarul din Italia este stabilit in Romania printr-un sediu fix, fiind obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania conform prevederilor art. 153 alin. (2) din Codul fiscal pentru toate operatiunile din sfera de aplicare a TVA, desfasurate pe teritoriul Romaniei.
Din momentul inregistrarii in scopuri de TVA in Romania, firma din Italia este considerata persoana impozabila in Romania care emite facturi cu TVA colectata pentru operatiuni taxabile in Romania si exercita dreptul de deducere a sumei TVA deductibile inscrisa in facturile primite de la furnizori si prestatori din Romania, fiind obligata sa depuna la organul fiscal competent din Romania decontul de TVA cod 300 si declaratia informativa cod 394 pentru toate serviciile primite si prestate in legatura cu bunul imobil respectiv.
Astfel, prestatorul din Romania are urmatoarele obligatii:
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
sa emita factura cu TVA colectata;
sa evidentieze factura emisa in jurnalul pentru vanzari;
sa raporteze valoarea operatiunii atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 9 ,,Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 24%,, cat si prin declaratia informativa cod 394 cu simbolul L.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro