Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Remunerarea membrilor Consiliului de administratie. Cum se impoziteaza corect?

Data aparitiei: 29 Octombrie 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
deducereanafconsiliu administratiemembriremuneratiecapital social

In cazul urmator, discutam despre o societate din Romania care are Consiliul de Administratie format din persoane fizice nerezidente. Aceste persoane nu primesc indemnizatie. Este posibil ca ANAF sa considere ca beneficiaza de servicii cu titlu gratuit si sa le asimileze veniturilor in vederea impozitarii?

Din informatiile prezentate presupunem ca o persoana juridica straina a infiintat in Romania o filiala, persoana juridica romana, pe actiuni.

Societatea este condusa de mai multi administratori, persoane fizice nerezidente care, potrivit prevederilor Legii societatilor comerciale, au fost alese de actionarii care reprezinta majoritatea absoluta a capitalului social si au fost autorizati de adunarea actionarilor sa primeasca mandatul de administrare.

Aceeasi asociati le fixeaza puterile, durata insarcinarii si eventuala lor remuneratie, afara numai daca prin actul constitutiv nu se dispune altfel (art. 77, art. 90 și art. 197 din Legea nr. 31/1990).

Consiliu de administratie este condus de un presedinte ales de membrii consiliului. Prin actul constitutiv se poate stipula ca presedintele consiliului este numit de adunarea generala ordinara, care numeste consiliul.

Consiliul de administratie este insarcinat cu indeplinirea tuturor actelor necesare pentru realizarea obiectului de activitate al societatii, cu exceptia celor rezervate de lege pentru adunarea generala a actionarilor.

Pentru societatile pe actiuni, la art. 153^18 din Legea societatilor comerciale nr. 31/1990, cu modificarile ulterioare, se prevede in mod expres ca remuneratia membrilor consiliului de administratie este stabilita prin actul constitutiv sau prin hotarare a adunarii generale a actionarilor.

Din normele legale prezentate se poate deduce ca remunerarea administratorilor este facultativa si nu obligatorie. De asemenea, prerogativa stabilirii remuneratiei administratorilor apartine acționarilor, ce poate fi exprimata cu prilejul constituirii societatii in cuprinsul actului constitutiv sau ulterior, in cadrul adunarilor generale. Daca in actul constitutiv al societatii sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor s-a stabilit ca persoanele fizice nerezidente membre ale consiliului de administratie nu vor fi remunerate, aceasta prevedere este absolut legala si nu poate fi interpretata.



Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor

 

 

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X