Persoanele impozabile au dreptul la deducerea taxei achitate sau datorate pentru bunurile/serviciile achizitionate in conditiile reglementate de art. 297-303 din Codul fiscal aprobat prin Legea 227/2015, acesta fiind un principiu fundamental al sistemului de TVA. Acest drept se exercita imediat pentru totalitatea taxei aplicate operatiunilor efectuate in amonte. Dreptul de deducere face parte integranta din mecanismul TVA si, in principiu, nu poate fi limitat. Daca se stabileste, in raport cu elemente obiective, ca dreptul de deducere este invocat in mod fraudulos sau abuziv organele fiscale competente sunt in masura sa refuze acordarea dreptului de deducere.
O persoana care are intentia, confirmata de dovezi obiective, sa inceapa in mod independent o activitate economica si care incepe sa angajeze costuri si/sau sa faca investitii pregatitoare necesare initierii acestei activitati economice, trebuie sa fie considerata ca o persoana impozabila care actioneaza in aceasta calitate, care are, dreptul imediat de a deduce taxa datorata sau achitata pentru cheltuielile si/sau investitiile efectuate in scopul operatiunilor pe care intentioneaza sa le efectueze si care dau nastere unui drept de deducere, fara a trebui sa astepte inceperea exploatarii efective a activitatii sale.
In anumite conditii persoanele impozabile au dreptul de deducere a taxei si pentru achizitiile efectuate inainte de inregistrarea acestora in scopuri de TVA.
Astfel, persoanele nou infiintate care au optat pentru inregistrarea in scopuri de TVA, au dreptul sa deduca taxa pentru achizitiile efectuate de aceasta inainte de inregistrarea in scopuri de TVA din momentul in care aceste persoane intentioneaza sa desfasoare o activitate economica, cu conditia sa nu se depaseasca termenul de prescriptie prevazut in Codul de procedura fiscala. Deducerea se exercita prin inscrierea taxei deductibile in decontul de TVA depus dupa inregistrarea persoanei impozabile in scopuri de TVA.
Dreptul de deducere pentru achizitiile de bunuri efectuate inainte de inregistrarea in scopuri de TVA poate fi exercitat de persoana impozabila chiar daca factura nu contine mentiunea referitoare la codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit beneficiarului. Astfel, prin exceptie de la prevederile privind continutul obligatoriu al facturii, factura nu trebuie sa contina mentiunea referitoare la codul de inregistrare in scopuri de TVA pentru operatiunile efectuate inainte de inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile.
Micile intreprinderi care au aplicat regimul special de scutire si care se inregistreaza in scopuri de TVA la depasirea plafonului de scutire sau prin optiune au dreptul la ajustarea taxei deductibile aferente:
a) bunurilor aflate in stoc, serviciilor neutilizate si activelor corporale fixe in curs de executie, constatate pe baza de inventariere, in momentul trecerii la regimul normal de taxare, in conformitate cu prevederile art. 304 din Codul fiscal;
b) bunurilor de capital pentru care perioada de ajustare a deducerii nu a expirat, aflate in proprietatea sa in momentul trecerii la regimul normal de taxa, in conformitate cu prevederile art. 305 din Codul fiscal;
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Examen Consultant Fiscal 2024
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
c) activelor corporale fixe care pana la data de 31 decembrie 2015 nu erau considerate bunuri de capital, care au fost fabricate sau achizitionate pana la 1 ianuarie 2016 si care nu sunt complet amortizate la momentul trecerii la regimul normal de taxa, in conformitate cu prevederile art. 306 din Codul fiscal;
d) achizitiilor de bunuri si servicii care urmeaza a fi obtinute, respectiv pentru care exigibilitatea de taxa a intervenit inainte de data trecerii la regimul normal de taxa si al caror fapt generator de taxa, respectiv livrarea/prestarea, are loc dupa aceasta data.
Ajustarile se inscriu in primul decont de TVA depus dupa inregistrarea in scopuri de TVA sau, dupa caz, intr-un decont ulterior.
Pentru ajustarea taxei pe valoare adaugata persoana impozabila trebuie sa indeplineasca conditiile si formalitatile prevazute la art. 297-306 din Codul fiscal insa factura pentru achizitii de bunuri/servicii efectuate inainte de inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile nu trebuie sa contina mentiunea referitoare la codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit persoanei impozabile.