email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri din dobanzi, chirii si dividende. Ce se trece in Declaratia unica pentru fiecare caz in parte?

Venituri din dobanzi, chirii si dividende. Ce se trece in Declaratia unica pentru fiecare caz in parte?
declaratia unicadividendedobanzichirii

Completarea Declaratiei unice da multe batai de cap contribuabililor. Avand in vedere ca nu exista un ghid de completare personalizat al formularului, care sa te invete de la A la Z ce trebuie sa faci, prezentam mai jos un studiu de caz care sa iti vina in ajutor.

Exemplu de astazi il reprezinta un contribuabil persoana fizica ce are depozite pe termen de 1 an la banci in perioada 01.07.2016-30.06.2017. Acesta a incasat dobanda in valoare de 28.000 lei in data 30.06.2017 si a reinnoit depozitul 01.07.2017-30.06.2018. Se va incasa dobanda in 30.06.2018 28.000 lei si se va reinnoi depozitul pana la 30.06.2019, cand se estimeaza ca se va incasa aceeasi suma. In anul 2017, persoana fizica a avut un contract de chirie incheiat in luna august 2017 pentru care a depus Declaratia 220. Iar in luna martie 2018 a repartizat suma de 60.000 lei dividende nete neincasate inca, se estimeaza incasarea in transe de 10.000 lei lunar din august 2018. Declar ceva in Declaratia Unica pentru 2017? Datorez CASS pentru dobanzi in 2017 si cum calculez suma datorata pentru CASS pentru 2017 si 2018?


Completarea Declaratiei unice: raspunsul specialistului


Pentru veniturile din investitii (dividende si dobanzi) impozitul se retine la sursa de catre platitorul de venit si este impozit final, deci persoana fizica nu are obligatia declararii venitului realizat in 2017.

Potrivit art.122 alin. (5) din Codul fiscal valabil in 2017, nu se depun declaratii privind venitul realizat pentru urmatoarele categorii de venituri: d) venituri din cedarea folosintei bunurilor prevazute la art. 88 alin. (2) si la art. 121 alin. (9), a caror impunere este finala,cu exceptia contribuabililor care au depus declaratii privind venitul estimat/norma de venit in luna decembrie si pentru care nu s-au stabilit plati anticipate, conform legii.
 
Deci nu se depune declaratia unica pentru impozitul aferent veniturilor din chirii obtinute in 2017.

In vederea declararii impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza din Romania in anul 2018 (declaratia unica inlocuieste declaratia 220, 221, dupa caz), veti completa Capitolul II Sectiunea 1 Subsectiunea 1 „Date privind impozitul pe veniturile estimate din Romania, impuse in sistem real”
 
Aceasta subsectiune se completeaza de catre persoanele fizice care realizeaza,in mod individual sau intr-o forma de asociere,venituri in bani si/sau in natura din Romania, supuse impozitului pe venit, pentru care venitul net se determina in sistem real sau pe baza cotelor forfetare de cheltuieli, potrivit legii sau potrivit optiunii contribuabililor, dupa caz, provenind din:

a) activitati independente;
b) drepturi de proprietate intelectuala, altele decat cele pentru care impozitul se retine la sursa;
c) cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arenda;
d) activitati agricole impuse in sistem real;
e) silvicultura si piscicultura.
 
Deci veti estima veniturile din chirii obtinute in 2018 prin declaratia unica in vederea stabilirii impozitului aferent anului 2018.

Prin urmare, pentru anul 2017 nu veti depune declaratia unica pentru stabilirea impozitului. Pe baza declaratiei 220 depusa in 2017 si a informatiilor din evidenta fiscala (in cazul veniturilor din investitii), organele fiscale vor emite decizie de impunere pentru stabilirea contributiei de asigurari de sanatate.

Contributii 2017

Potrivit art.173 alin. (1) din Codul fiscal, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor,cu exceptia celor care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului, este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut, diferenta pozitiva dintre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate, sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la numarul de luni din anul fiscal prevazut in contractul incheiat intre parti, si nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut prevazut la art. 143 alin. (2), in vigoare in anul pentru care se stabileste contributia.
 
Cota de contributie a fost in anul 2017 5,5%.

Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din dobanzi, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta totalul veniturilor brute din dobanzi, realizate in cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului, conform art. 176 alin. (3) din Codul fiscal.
 
Potrivit art. 178 alin. (1) din Codul fiscal, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din investitii si/sau din alte surse, contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste de organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuala, pe baza informatiilor din declaratia privind venitul realizat sau din declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, precum si pe baza informatiilor din evidenta fiscala, dupa caz.

Contributia de asigurari sociale de sanatate prevazuta la art.178 alin.(1) se stabileste in anul urmator celui in care au fost realizate veniturile, prin aplicarea cotei individuale de contributie prevazute la art.156 lit. a) asupra bazelor de calcul mentionate la art. 176 si 177, dupa caz. Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate se evidentiaza lunar in decizia de impunere, conform art. 178 alin. (3) din Codul fiscal.
 
Pentru veniturile din investitii obtinute in 2017, potrivit art.176 alin.(7) din Codul fiscal valabil in 2017, persoanele care realizeaza venituri din investitii nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 alin. (1) lit. a) - d), g), i) - l).

 
Venituri din investitii si chirii obtinute in 2018

Capitolul II Sectiunea 2 Subsectiunea 2 „Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate estimata”se completeaza de catre persoanele fizice care estimeaza, pentru anul curent, venituri a caror valoare cumulata, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri,este cel putin egala cu nivelul a 12 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei.
 
Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara,in vigoare la termenul de depunere al declaratiei (pentru anul 2018 termenul de depunere este 15 iulie) se efectueaza prin cumularea urmatoarelor:

- veniturile nete/normele de venit estimate din categoriile: activitati independente,venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din asocierea cu o persoana juridica, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
- venitul si/sau castigul din investitii, stabilit conform art. 94 - 97 din Codul fiscal.In cazul veniturilor din dividende si din dobanzi, se iau in calcul sumele incasate;
- venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit art. 114 - 116 din Codul fiscal.
 
Pana la data de 15 iulie depasiti plafonul de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, deci veti depune declaratia unica pentru incadrarea ca platitor de contributii de asigurari sociale de sanatate.
 
In concluzie,contributiile datorate pentru anul 2017 se vor stabili de organele fiscale prin decizie de impunere, daca este cazul. Pentru anul 2018 estimati veniturile din chirii pentru impozitul datorat in 2018 si completati sectiunea referitoare la contributia de sanatate pentru ca depasiti plafonul si datorati aceasta contributie in 2018. Contributia la sanatate este fixa, 2280 lei pentru tot anul, indiferent de marimea veniturilor. Nu datorati contributie de asigurari sociale (pensie) pentru veniturile din chirii, dobanzi sau dividende.

 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Daniel Crevelescu – Economist.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia unicadividendedobanzichirii


Data aparitiei: 20 Iunie 2018

Votati articolul "Venituri din dobanzi, chirii si dividende. Ce se trece in Declaratia unica pentru fiecare caz in parte?":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 20 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Cheltuieli cu redeventa: explicatii privind folosirea contului 6121

    • Ordinul nr. 2649/2023 privind modificarea si completarea unor reglementari contabile prevede printre alte aspecte si introducerea unor conturi noi: "In planul de conturi general, cuprins la punctul 344, se introduc conturile: 6121 "Cheltuieli cu redeventele", 6122 "Cheltuieli cu locatiile de gestiune", 6123 "Cheltuieli cu chiriile", 616 "Cheltuieli aferente drepturilor de proprietate intelectuala", 617 "Cheltuieli de...» citeste mai departe aici

  • Depasire plafon de casierie: care sunt amenzile?

    • In mediul contabil, respectarea plafonului de casa reprezinta una dintre cele mai importante obligatii pentru orice entitate economica. Vom afla de la specialistii PortalContabilitate.ro cum trebuie sa procedam in situatia in care plafonul de casa a fost depasit mai multe zile consecutiv si daca amenda se da pentru fiecarea zi/perioada in care s-a depasit. In continuare, veti afla modalitate...» citeste mai departe aici

  • Examenul de acces la stagiu CECCAR: 100 de teste cu explicatii, temeiuri legale si atentionari

    • Un eveniment de o importanta majora pentru cariera dvs., examenul de acces la stagiul CECCAR 2024 este un examen obligatoriu pentru obtinerea calitatii de expert contabil, a carui promovare creeaza in fiecare an mari probleme candidatilor. Procentul celor admisi este in general sub 20%!    Examenul realizeaza practic o selectie foarte dura si asa se si explica de ce, odata trecut de acest hop, intrati intr-un grup de profesionisti...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X