de Adrian Benta, valabil la 06-Apr-2010
Intrebare: Care este regimul TVA din punct de vedere al deductibilitatii, in urmatoarele cazuri:
1. este deductibil TVA la achizitia de combustibil pentru camioane in cazul in care obiectul de activitate este transport rutier de marfa, daca se achizitioneaza cu factura? Dar cu bon fiscal?
2. este deductibil TVA aferent facturilor de combustibil pentru autoturismele pana in 3,5t achizitionate si aflate inca in petrioada de leasing?
3. este deductibil TVA aferent combustibil pentru autoturismele, proprietate a firmei?
4. este deductibil TVA pentru combustilbil consumat de autoturismele care au fost achizitionate in leasing dar in prezent sunt proprietate, perioada de leasing fiind terminata, firma achitand valoarea reziduala?
5. tratamentul deductibilitatii pentru combustibil este diferit in 2009 fata de 2010?
Pentru TVA care nu e deductibil in ce cont se inregistreaza? Care e nota contabila pentru TVA aferent din factura de la furnizor? Ceea ce ar fi fost inainte in 4426.
Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Operare SAGA Exemple practice si recomandari Registrul de Evidenta Fiscala PFA Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Iti faci Cont si gasesti toate raspunsurile la cele mai dificile intrebari.
Convinge-te
CLICK AICI
Raspuns: La intrebarea 1, consideram deductibila achizitia de combustibil pentru alimentarea camioanelor aferente transportului de marfa indiferent daca este achizitionat cu factura sau cu bon fiscal. In plus conform, normelor metodologice de la art. 146 justificarea dreptului de deducere, prevede aceasta posibilitate, conform textului normativ redat: "Pentru carburantii auto achizitionati, deducerea taxei poate fi justificata cu bonurile fiscale emise conform OUG 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca sunt stampilate si au inscrise denumirea cumparatorului si numarul de inmatriculare a autovehiculului. Prevederile acestui alineat se completeaza cu cele ale pct. 45 indice 1."
Referitor la intrebarile 2-3-4 consideram ca nu are nici o legatura faptul ca autoturismele sunt in proprietate sau inca in leasing, cu deducerea TVA la combustibil. TVA este deductibil in functie de activitatea desfasurata cu acest autoturism. Astfel ca regula generala TVA nu este deductibil, cu cateva exceptii redate de art. 145 indice 1 din codul fiscal:
"Limitari speciale ale dreptului de deducere
(1) in cazul vehiculelor rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul șoferului, nu se deduce taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor acestor vehicule si nici taxa aferenta achizitiilor de combustibil destinat utilizarii pentru vehiculele care au aceleasi caracteristici, aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, cu exceptia vehiculelor care se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;
b) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
c) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane, instruirea de catre scolile de soferi, transmiterea folosintei in cadrul unui contract de leasing financiar sau operational;
d) vehiculele utilizate in scop comercial, respectiv in vederea revanzarii. "
Referitor la intrebarea 5, din punctul de vedere al deducerii TVA pentru combustibili, pana la data prezentului raspuns, nu sunt modificari legislative, prevederile din 2009 sunt valabile si in 2010.
Pentru inregistrarea in contabilitate a TVA devenit nedeductibil aferent combustibililor consideram corecte urmatoarele inregistrari.
3022 = 401
6022 = 3022