Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Deductibilitate cheltuieli platite cu bon fiscal

Data actualizarii: 15 Aprilie 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
OMFP 293/2006bonul fiscalLegea 82/1991OMEF 3512/2008impozit pe profit

 

de Irina Coma, valabil la 15-Apr-2010

Intrebare: Am o intrebare privind bonurile fiscale pana in 100lei, fara factura. Le-am inregistrat in contabilitate (la toata valoarea, nu am dedus TVA) unele drept consumabile (hartie,carti), altele materiale auxiliare productie (cuie, ata, balamale) cu nota de receptie si corespunzator bon de consum. Au fost controale prin jurul nostru si am inteles ca le-au scos de la cheltuiala deductibila si le-au trecut la nedeductibila. Trebuie sa adun valoarea bonurilor si sa le trec la calcularea impozitului pe profit ca nedeductibile (nu am inchis 2009 ) din februarie 2009 de cand s-a abrogat aceasta tema?

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Iti faci Cont si gasesti toate raspunsurile la cele mai dificile intrebari.
Convinge-te
CLICK AICI

Raspuns: Abrogandu-se prevederile OMFP 293/2006 – nu mai avem limitare legata de valoarea bonului fiscala – cea de 100 de lei. Bonul fiscal emis de aparatele de marcat fiscale reprezinta doar document care atesta efectuarea platii – care se anexeaza Registrului de casa. Pentru a putea inregistra in contabilitate cheltuiala platita cu bonul fiscal si a deduce respectiva cheltuiala la calculul impozitului pe profit trebuie sa avem un document justificativ.
Astfel, in conformitate cu prevederile art. 6 alin. (1) din Legea 82/1991, republicata, orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ.
De asemenea, potrivit pct. 2 din Anexa 1 la OMEF 3512/2008, documentele justificative trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente principale:
-    denumirea documentului;


-    denumirea/numele si prenumele, dupa caz, sediul/adresa persoanei juridice/fizice care intocmeste documentul;
-    numarul documentului si data intocmirii acestuia;
-    mentionarea partilor care participa la efectuarea operatiunii economico-financiare (cand este cazul);
-    continutul operatiunii economice-financiare si, atunci cand este necesar, temeiul legal al efectuarii acesteia;
-    datele cantitative si valorice aferente operatiunii economico-financiare efectuate, dupa caz;
-    numele si prenumele, precum si semnaturile persoanelor care raspund de efectuarea operatiunii economico-financiare, ale persoanelor cu atributii de control financiar preventiv si ale persoanelor in drept sa aprobe operatiunile respective, dupa caz;
-    alte elemente menite sa asigure consemnarea completa a operatiunilor efectuate.

 Documentele care stau la baza inregistrarilor in contabilitate pot dobandi calitatea de document justificativ numai in conditiile in care furnizeaza toate informatiile prevazute de normele legale in vigoare.

Deductibilitatea si inregistrarea in contabilitate a bunurilor achizitionate sau a serviciilor prestate, achitate cu numerar sau card bancar, pe baza de bon fiscal (indiferent de valoare – deci si mai mici de 100 de lei) se poate efectua in urmatoarele conditii:
 - entitatea solicita furnizorului factura aferenta bunurilor livrate sau serviciilor prestate, avand ca anexa bonul fiscal emis de aparatul de marcat electronic fiscal;
sau
 - entitatea justifica cheltuielile efectuate fie prin documente care atesta intrarea in gestiune a bunurilor achizitionate (nota de intrare receptie), fie cu alte documente cum sunt: ordin de deplasare, decont de cheltuieli, la care se anexeaza bonul fiscal, documentele respective fiind aprobate de persoana care autorizeaza efectuarea acestor cheltuieli. in cazul utilizarii decontului de cheltuieli, documentul utilizat este „Decont de cheltuieli – cod 14-5-5” aprobat prin OMEF 3512/2008 privind documentele financiar-contabile, care va fi adaptat in mod corespunzator pentru decontari interne.

In concluzie, numai daca avem justificarile precizate mai sus putem inregistra in evidenta contabila si deduce la calculul impozitului pe profit cheltuiala cu bunurile, serviciile, executiile de lucrari platite cu bon fiscal emis de aparatele de marcat fiscale sau cu cardul. Astfel putem inregistra in evidenta contabila si putem considera deductibila la calculul impozitului pe profit cheltuiala in suma mai mica sau mai mare de 100 de lei ( intrucat limitarea a fost abrogata), achitata cu bon fiscal, daca se intocmeste un referat de necesitate, nota de intrare receptie, proces verbal de receptie,  decont de cheltuieli, ordin de deplasare, in functie de fiecare situatie in parte,  documente care trebuie sa fie aprobate de persoana care autorizeaza efectarea unor astfel de cheltuieli.

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Iti faci Cont si gasesti toate raspunsurile la cele mai dificile intrebari.
Convinge-te
CLICK AICI

Astfel de precizari la gasiti si in ghidul emis de Ministerul Finantelor privitor la inregistrarea unor operatiuni in evidenta contabila, pe care il gasiti postat pe site –ul www.mfinante.ro .






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X