Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Studiu de caz: Procedura de receptie a materiei prime in cazul productiei in sistem lohn

Data actualizarii: 19 August 2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
OMFP 1040/2004intreprindere individualaCodul fiscalOMEF 3512/2008

Valabil la 22.08.2011

O situatie concreta care urmeaza sa fie dezbatuta o reprezinta procedura de receptie a materiei prime in cazul productiei in sistem lohn. Aceasta situatie va fi exemplificata prin situatia unei intreprinderi individuale care are incheiat un contract de prestari servicii cu o persoana juridica din partea careia sunt acordate materiile prime si consumabilele necesare productiei. Intreprinderea individuala primeste materia prima si consumabilele pe baza de Aviz. Va trebui aceasta intreprindere sa faca receptie pe baza de aviz si sa aiba Fisa de magazie?

In primul rand, intreprinderea individuala este obligata sa respecte prevederile OMFP 1040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Legii 571/2003 privind Codul fiscal. In acest sens, conform cap. II lit. A pct. 4 si 6, in functie de necesitati, se pot utiliza atat formularele prevazute de aceste norme metodologice, cat si alte formulare prevazute de normele metodologice generale de intocmire si utilizare a formularelor tipizate, comune pe economie, care nu au regim special, privind activitatea financiara si contabila.
 
Concret, in conformitate cu Normele specifice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile prevazute in anexa nr. 2 la OMEF 3512/2008 privind documentele financiar-contabile, obligativitatea intocmirii notei de receptie si constatare de diferente intervine numai in cazul bunurilor materiale cuprinse intr-o singura factura sau aviz de insotire a marfii si care fac parte din gestiuni diferite, bunurilor materiale primite spre prelucrare, in custodie sau in pastrare, bunurilor materiale procurate de la persoane fizice, bunurilor materiale care sosesc neinsotite de documente de livrare, bunurilor materiale care prezinta diferente la receptie, precum si cazul marfurilor intrate in gestiunile la care evidenta se tine la pret de vanzare.

 In celelalte cazuri, receptia si incarcarea in gestiune, respectiv inregistrarea in contabilitate se pot face doar pe baza documentului de livrare care insoteste transportul (in cazul prezentat, factura externa). Prin urmare, intocmirea notei de receptie nu este obligatorie decat in situatiile mentionate, altminteri intocmirea acestui document este optionala pentru intreprinderea individuala.

Cu toate acestea, dat fiind faptul ca nota de receptie este mentionata ca document obligatoriu in Normele metodologice aprobate prin OMFP 1040/2004 doar in cazul achizitiilor de la persoane fizice (capit. II lit. B pct. 16), precum si faptul ca intreprinderea individuala primeste bunurile respective insotite de aviz de insotire a marfii, opinam ca nu este necesara intocmirea notei de receptie in aceste conditii.

Fisa de magazie face parte din formularele financiar-contabile nominalizate expres la capit. IV lit. A din Normele metodologice aprobate prin OMFP 1040/2004 si serveste ca document de evidenta la locul de depozitare a intrarilor, iesirilor si stocurilor de valori materiale si sursa de informatii pentru controlul operativ curent si contabil al stocurilor de valori materiale. Chiar daca la sfarsitul lunii materiile prime si materialele primite spre prelucrare au fost in intregime consumate, pentru evidenta operativa, zilnica a stocului trebuie tinuta aceasta fisa de magazie.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X