Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | TVA

Procedura de sponsorizare. Vezi cum se aplica regimul TVA

Data actualizarii: 04 Noiembrie 2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
sponsorizareTVAOMEF 3512/2008aviz de insotire



Intrebare:

O societate A sponsorizeaza o alta firma (B), iar obiectul contractului il constituie marga. Ce document se va emite in contabilitatea firmei A la scoaterea din gestiune a marfii care sta la baza contractului de sponsorizare? Va fi emis un bon de consum? De asemenea, in aceste conditii, se colecteaza TVA?

Raspuns:

In aceasta situatie, trebuie precizat ca pentru transportul marfurilor ce fac obiectul contractului de sponsorizare se va intocmi Aviz de insotire a marfii (cod 14-3-6A). Potrivit Normei specifice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile, aprobata prin OMEF 3512/2008, acest formular serveste ca:

   - document de insotire a marfii pe timpul transportului, dupa caz;
   - document ce sta la baza intocmirii facturii, dupa caz;
   - dispozitie de transfer al valorilor materiale de la o gestiune la alta, dispersate teritorial, ale aceleiasi unitati;
   - document de primire in gestiune, dupa caz;
   - document de descarcare din gestiune a bunurilor cedate cu titlu gratuit.
 
In cazul transferului de bunuri intre gestiunile aceleiasi unitati, dispersate teritorial, precum si al transportului bunurilor cedate cu titlu gratuit (mostre, bunuri date pentru stimularea vanzarii sau testari la locul de desfacere, premii, materiale promotionale etc.) avizul de insotire a marfii va purta mentiunea "Fara factura", dupa caz.
 
In ceea ce priveste TVA, potrivit art. 128 alin. (8) lit. f) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal nu constituie livrare de bunuri acordarea de bunuri de mica valoare, in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol/reprezentare, in conditiile stabilite prin norme.
 
In acest sens, punctul 6 alin. (15) lit. b) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca, bunurile acordate gratuit in cadrul actiunilor de sponsorizare sau mecenat nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea totala in cursul unui an calendaristic se incadreaza in limita a 30/00 din cifra de afaceri determinata potrivit art. 152 alin. (2) din Codul fiscal .
 
In conformitate cu prevederile alin. (16),  incadrarea in acest plafon se determina pe baza datelor raportate prin situatiile financiare anuale. Nu se iau in calcul pentru incadrarea in aceste plafoane sponsorizarile, actiunile de mecenat sau alte actiuni prevazute prin legi, acordate in numerar, precum si bunurile pentru care taxa nu a fost dedusa. Depasirea plafoanelor constituie livrare de bunuri cu plata si se colecteaza taxa, daca s-a exercitat dreptul de deducere a taxei aferente achizitiilor care depasesc plafoanele. Taxa colectata aferenta depasirii se calculeaza si se include in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care persoana impozabila a depus sau trebuie sa depuna situatiile financiare anuale, respectiv in anul urmator celui in care au fost efectuate cheltuielile.
 
Cifra de afaceri prevazuta la art. 152 alin. (2) este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa in situatia prevazuta la alin. (7) si (71), a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 145 alin. (2) lit. b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si a celor scutite fara drept de deducere, prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) si f), daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia urmatoarelor:
   a) livrarile de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 1251 alin. (1) pct. 3, efectuate de persoana impozabila;
   b) livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).
 
Asadar, in situatia in care, pe baza datelor raportate prin situatiile financiare anuale, se constata depasirea plafonului, aceasta depasire constituie livrare de bunuri cu plata si se colecteaza TVA aferenta. Pentru suma respectiva Societatii X ii revine obligatia de a emite o autofactura, in conformitate cu dispozitiile art. 155 alin. (2) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal si punctului 70 din normele metodologice de aplicare a acesteia.
Asa cum am aratat, nu se iau in calcul pentru incadrarea in aceste plafoane sponsorizarile, actiunile de mecenat sau alte actiuni prevazute prin legi, acordate in numerar, precum si bunurile pentru care taxa nu a fost dedusa.
 
Taxa colectata aferenta depasirii plafonului se calculeaza si se include in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care trebuiesc depuse situatiile financiare anuale, respectiv in anul urmator celui in care au fost efectuate cheltuielile (acordate produsele).






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X