Intrebare:
O societate are ca asociati o persoana fizica rezidenta si o persoana juridica nerezidenta ce detine majoritatea. Societatea doreste sa efectueze un management buyout (MBO) in care toate partile sociale cuvenite persoanei juridice nerezidende sa fie transferate managerilor actuali din cadrul societatii. Cesiunea de parti sociale se va face catre 3 persoane fizice angajate. Partile sociale se vand la un anumit pret, mai mare decat valoarea nominala. Exista vreo posibilitate ca pretul partilor sociale sa fie platit de catre societate si nu de catre persoanele fizice? De asemenea, se poate stipula in contractul de cesiune ca pretul partilor sociale sa fie platit din profitul urmatorilor ani?
Raspuns:
Cesiunea partilor sociale este prevazuta de Legea societatilor comerciale 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la art. 202 si urmatoarele. Partile sociale pot fi transmise intre asociatii societatii sau catre terte persoane, din interiorul sau din afara societatii. Transmiterea catre terte persoane este permisa numai daca a fost aprobata de asociatii care reprezinta cel putin trei patrimi din capitalul social. Transmiterea are efect fata de terti numai din momentul inscrierii ei in registrul comertului, de pe langa Tribunalul in raza careia se afla sediul societatii, urmand ca Hotararea AGA sa fie publicata in Monitorul Oficial al Romaniei.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ca urmare a acestei operatiuni, cedentul, adica cel care cedeaza partile sociale, iese din societatea respectiva, pierzandu-si calitatea de asociat, iar cesionarul, cel care preia partile sociale, continua activitatea societatii. Acesta din urma dobandeste calitatea de asociat al acesteia. Contractul de cesiune, in momentul semnarii lui, produce efecte doar intre partile semnatare si tocmai de aceea, pentru a fi opozabile si tertelor persoane, acesta trebuie inregistrat la registrul comertului.
Cesiunea partilor sociale nu atrage nici-o inregistrare in evidenta contabila. Un asociat este inlocuit de un altul, capitalul social ramanand la aceeasi valoare. Societatea nu realizeaza un venit din cesionarea partilor sociale si nu datoreaza nici un impozit.
In ceea ce priveste tratamentul fiscal aplicabil veniturilor realizate din cesionarea partilor sociale, mentionam ca, potrivit dispozitiilor art. 30 din Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, asociatul persoana juridica straina, are obligatia de a calcula, plati si declara impozitul pentru profitul impozabil aferent acestor venituri.
Pentru indeplinirea acestor obligatii, persoana juridica straina poate desemna un reprezentant fiscal.
Sumele nerambursabile primite de persoanele fizice romane (salariati) de la societate, pentru achitarea contravalorii partilor sociale cedate de asociatul persoana juridica straina, sunt considerate venituri de natura salariala si impozitate conform prevederilor art. 55 si art. 296 din Codul fiscal . Conform noilor modificari ale Legii societatilor comerciale 31/1990, republicata, s-a instituit in sarcina Oficiului Registrului Co mer tului si obligatia de a transmite pe cale electronica hotararea adu narii asociatilor catre Agentia Na tionala de Administrare Fiscala (ANAF) si directiile generale ale fi nantelor publice judetene sau a municipiului Bucuresti.
Plata contravalorii partilor sociale se poate face conform prevederilor din contractul de cesiune, prevederi care includ si momentul transmiterii dreptului de proprietate asupra acestora, iar inscrierea la Registrul comertului se face in functie de acest moment, numai dupa ce se face dovada virarii impozitului la bugetul de stat. Termenul de virare a impozitului este pana la data la care se depun documentele pentru transcrierea dreptului de proprietate asupra partilor sociale la registrul comertului, indiferent daca plata titlurilor respective se face esalonat.