Intrebare:
Concediile de odihna ramase de recuperat aferente anului 2011 reprezinta cheltuiala aferenta anului 2011? Care este nota contabila aferenta?
Raspuns:
Conform art. 146 din Codul muncii , republicat, concediul de odihna se efectueaza in fiecare an. Prin exceptie, efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cartea Verde a Contabilitatii
Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul. Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Din punct de vedere contabil, punctul 194 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 stabileste ca sumele datorate si neachitate personalului (concediile de odihna si alte drepturi de personal), respectiv eventualele sume care urmeaza sa fie incasate de la acesta, aferente exercitiului in curs, se inregistreaza ca alte datorii si creante in legatura cu personalul.
Astfel, indemnizatiile pentru concediile de odihna neefectuate pana la inchiderea exercitiului financiar 2011 se inregistreaza la 31.12 prin formula contabila:
641 = 4281
"Personal - salarii datorate" "Alte datorii in legatura
cu personalul"
In luna acordarii indemnizatiei pentru concediul de odihna, aceasta se va inregistra prin formula contabila:
4281 = 421
"Alte datorii in legatura "Personal - salarii datorate"
cu personalul"