email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reglementari contabile conforme cu IFRS pentru societati comerciale cu valori mobiliare admise la tranzactionare pe o piata reglementata

valori mobiliarereglementari contabileIFRSpiata reglementatasituatii financiareexercitiu financiar2012


Aducem in atentia contribuabililor, societati comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, ca, in scopul asigurarii unui grad ridicat de transparenta si comparabilitate a situatiilor financiare anuale, au fost aprobate Reglementari contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, aplicabile acestei categorii de societati, pe care le prezentam in sinteza in articolul de mai jos.

Piata reglementata reprezinta un sistem pentru tranzactionarea instrumentelor financiare, care:

- functioneaza regulat;

- este caracterizata de faptul ca reglementarile emise si supuse aprobarii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) definesc conditiile de functionare, de acces pe piata, conditiile de admitere la tranzactionare a unui instrument financiar;

- respecta cerintele de raportare si transparenta in vederea asigurarii protectiei investitorilor, precum si reglementarile emise de CNVM, in conformitate cu legislatia comunitara.

Standardele internationale de raportare financiara (IFRS) reprezinta standardele adoptate potrivit procedurii prevazute in Regulamentul (CE) nr. 1.606/2002 al Parlamentului European si al Consiliului privind aplicarea standardelor internationale de contabilitate.

Reglementarile contabile conforme cu IFRS nu se aplica: institutiilor de credit, institutiilor financiare nebancare inscrise in Registrul general, institutiilor de plata si institutiilor emitente de moneda electronica, ce acorda credite legate de serviciile de plata si a caror activitate este limitata la prestarea de servicii de plata, respectiv emitere de moneda electronica si prestare de servicii de plata, Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar; entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia de Supraveghere a asigurarilor; entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private; entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de CNVM.

Situatiile finaciare anuale individuale intocmite de entitati in baza reglementarilor contabile conforme cu IFRS si situatiile financiare anuale consolidate conforme cu IFRS intocmite de societatile-mama au componentele prevazute de IAS 1 si fac obiectul auditului statutar, potrivit legii.

Atentie! Pentru exercitiul financiar al anului 2012, situatiile financiare anuale individuale in baza IFRS se intocmesc prin retratarea informatiilor din contabilitatea organizata conform Reglementarilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobate prin OMFP nr. 3055/2009. in scopul intocmirii acestor situatii financiare anuale individuale, entitatile aplica IFRS, inclusiv prevederile IFRS 1 "Adoptarea pentru prima data a Standardelor internationale de raportare financiara".

Situatiile financiare anuale individuale in baza IFRS se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, insotite de documentele prevazute de lege. Odata cu aceste documente se depune si o situatie care cuprinde rezultatele retratarii, in baza IFRS, a informatiilor din contabilitatea organizata in baza Reglementarilor contabile conforme cu Directiva a IV-a Comunitatilor Economice Europene, aprobate prin OMFP nr. 3.055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.

Entitatile care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic intocmesc situatiile financiare anuale la data aleasa pentru intocmirea acestora.

Prevederile actului normativ se aplica incepand cu situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar 2012 iar incepand cu 1 ianuarie 2013 entitatile care fac obiectul acestor reglementari contabile tin contabilitatea in baza prevederilor IFRS nemaiaplicand Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin OMFP nr. 3.055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.

*

Baza legala: Ordinul viceprimului-ministru, ministrului Finantelor Publice nr. 1.286/2012 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 687/04.10.2012.

Sursa: DGFP Valcea


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Contabilitatea si obligatiile fiscale pentru PFA


Uitati de neclaritati, ambiguitati, greseli si amenzi!

 

Cartea Verde a PFA. Contabilitatea si obligatiile fiscale vine cu SOLUTII 100% practice:

-> destinata nevoilor specifice PFA
-> pentru oameni concentrati pe afacerea lor, nu pe contabilitatea PFA
-> lesne de inteles, lesne de utilizat! Avantajos!

Comanda acum exemplarul tau!

...Vezi AICI lista completa <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
valori mobiliarereglementari contabileIFRSpiata reglementatasituatii financiareexercitiu financiar2012

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 09 Octombrie 2012


Votati articolul "Reglementari contabile conforme cu IFRS pentru societati comerciale cu valori mobiliare admise la tranzactionare pe o piata reglementata":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 09 Octombrie 2012 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X