email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Veniturile din serviciile de transport prestate. Inregistrarea facturii

inregistrarea facturiivenituri din servicii prestateoperatori economiciTVA


Prezentam astazi modul in care se va face inregistrarea unei facturi de prestari servicii transporturi in tara sau intracomunitar, in lei sau valuta, catre un beneficiar cu cod de inregistrare valid de TVA din Romania, pe baza de contract sau comanda

Nota:

Factura, daca in conformitate cu Anexa 2 la Regulamentul BNR nr. 4/2005 c.m.c.u., este intocmita in valuta, obligatoriu va avea inscrisa si transformarea sumelor in lei, in functie de cursul valutar practicat (art. 155 din Codul fiscal).

Locul prestarii este Romania, unde este stabilit beneficiarul, conform art. 133, alin. (2) din Codul fiscal, iar in Decontul de TVA operatiunea se completeaza pe randul 9:

411               =             %
"Clienti"                     704
                         "Venituri din servicii prestate"
                            4427
                          "TVA colectata"


Inregistrarea unei facturi de prestari servicii transport intracomunitar in valuta catre un beneficiar cu cod de inregistrare valid de TVA din UE, prestare efectuata in baza unui contract sau a unei comenzi.
Din punctul de vedere al TVA operatiunea este neimpozabila in Romania, conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, dar se declara in Declaratia recapitulativa 390 si se inscrie in randurile 3 si 3.1 din Decontul de TVA:

4111               =                  704
"Clienti"                       "Venituri din servicii prestate"

In situatia in care prestatorii din Romania realizeaza servicii de transport intracomunitar de bunuri catre beneficiari stabiliti in afara Comunitatii se aplica regula B2B, respectiv art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, numai daca se face dovada ca beneficiarii sunt persoane impozabile din punctul de vedere al TVA, serviciile nefiind impozabile in Romania. Chiar daca un astfel de transport face obiectul regulii B2B, serviciul nu se raporteaza in declaratia recapitulativa, nefiind un serviciu intracomunitar.

De exemplu, daca un transport de bunuri de la Giurgiu la Atena este efectuat de o companie stabilita in Romania catre o companie stabilita in Turcia, serviciul nu este impozabil in Romania, daca se face dovada ca beneficiarul transportului intracomunitar este o persoana impozabila.
Prin exceptie, daca prestatorul roman nu poate face dovada ca beneficiarul sau este o persoana impozabila, va aplica prevederile art. 133 alin. (5) lit. c) din Codul fiscal, considerand ca serviciul este realizat in beneficiul unei persoane neimpozabile, respectiv va impozita serviciul la locul unde incepe transportul.


4111                =              704
"Clienti"                        "Venituri din servicii prestate"

sau

4111                =             %
"Clienti"                         704
                                 "Venituri din servicii prestate"
                                  4427
                                 "TVA colectata"

Inregistrarea unei facturi de prestari servicii transporturi nationale in valuta catre un beneficiar din afara UE, prestare efectuata in baza unui contract sau a unei comenzi. Locul prestarii acestor servicii este considerat in Romania conform art. 133 alin. (7) din Codul fiscal:

4111               =                %
"Clienti"                         704
                            "Venituri din servicii prestate"
                                 4427
                              "TVA colectata"

Inregistrarea unui serviciu aferent exportului de marfuri, cand prestatorul si beneficiarul sunt persoane stabilite in Romania. Pentru aceasta situatie se aplica scutirea de taxa pentru servicii legate direct de exportul de bunuri, prevazuta la art. 143 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal. Prin urmare, prestatorul va trebui sa justifice scutirea de TVA conform prevederilor O.M.F.P. nr. 2.222/2006, modificata prin O.M.F.P. nr. 3.419/2009.

     De remarcat ca nu exista modificari ale efectelor tratamentului fiscal fata cel aplicabil inainte de 1 ianuarie 2010 pentru aceasta situatie. Aceasta operatiune nu este o prestare de servicii intracomunitara deoarece este realizata intre doua persoane stabilite in Romania, prin urmare nu se declara in declaratia recapitulativa:

4111               =                 704

"Clienti"                      "Venituri din servicii prestate"




de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inregistrarea facturiivenituri din servicii prestateoperatori economiciTVA


Data aparitiei: 19 Decembrie 2012

Votati articolul "Veniturile din serviciile de transport prestate. Inregistrarea facturii":
Rating:

Nota: 4.9 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Venituri din activitati independente in 2024: obligatii fiscale si 3 exemple practice

    • AJFP Dambovita a elaborat un material informativ cu privire la veniturile din activitati independente. Vom prezenta in continuare modul de impozitare a acestor venituri si 3 exemple practice. Definire venituri din activitati independente Veniturile din activitati independente: 1. Pot fi realizate independent si/sau in asociere (IF). 2. Cuprind activitati de productie, comert, servicii, precum si profesiile libe...» citeste mai departe aici

  • Formularul 100: Cum se declara Impozitul Minim pe Cifra de Afaceri (IMCA) pentru trimestrul I

    • Potrivit art. 18^1 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, contribuabilii, altii decat cei prevazuti la art. 15, care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care in anul de calcul determina un impozit pe profit, cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit p...» citeste mai departe aici

  • Numerarul din casierie: care sunt amenzile pentru depasirea plafonului de 50.000 lei

    • Potrivit prevederilor de la art. 4 ind. 2 din Legea 70/2015, sumele in numerar aflate in casieria persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) nu pot depasi, la sfarsitul fiecarei zile, plafonul de 50.000 lei. Sumele in numerar care depasesc plafonul se depun in conturile bancare ale acestor persoane in termen de doua zile lucratoare.Prin exceptie de la alin. (1), se admite depasirea acestui plafon numai cu sumele aferente platii salariilor si a altor drepturi de personal, precum si a al...» citeste mai departe aici

  • Declaratia 101 si Impozitul pe Profit: Aspecte care necesita o atentie sporita!

    • Va reamintim ca pana la 26 iunie 2024 trebuie sa depuneti declaratia D101 privind impozitul pe profit! Este o obligatie careia trebuie sa ii acordati atentie maxima, in contextul in care Codul fiscal a fost modificat, incepand cu 1 ianuarie, prin mai multe acte normative, cu impact direct asupra modului de completare a acestui formular. Expertul contabil Vera Constantin v-a pregatit o lucrare completa, care prezinta pas cu pas modul de completare a D101, dar si stud...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X