Vom analiza mai jos cazul unei societati cu doi asociati. Unul dintre acestia se retrage din societate legal prin pierderea calitatii de asociat si cesioneaza partile sociale pe care le detine celuilalt asociat. Asociatul retras primeste din patrimoniul societatii mijloace fixe neamortizate complet. Apare astfel situatia in care activul net al societatii este negativ(-10000).
Vom stabili cum se procedeaza in acest caz cu partile sociale si notele contabile aferente.
Solutia consultantului:
Potrivit art 69 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, daca se constata o pierdere a activului net, capitalul social subscris va trebui reintregit sau redus inainte de a se putea face vreo repartizare sau distribuire de profit".
Aceeasi lege reglementeaza la art 153 indice 24, obligatiile societatii comerciale atunci cand activul net se diminueaza, precum si consecintele inregistrarii unui activ net negativ:
" (1) Daca consiliul de administratie, respectiv directoratul, constata ca, in urma unor pierderi, stabilite prin situatiile financiare anuale aprobate conform legii, activul net al societatii, determinat ca diferenta intre totalul activelor si totalul datoriilor acesteia, s-a diminuat la mai putin de jumatate din valoarea capitalului social subscris, va convoca de indata adunarea generala extraordinara pentru a decide daca societatea trebuie sa fie dizolvata.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
(2) Prin actul constitutiv se poate stabili ca adunarea generala extraordinara sa fie convocata chiar si in cazul unei diminuari a activului net mai putin semnificativa decat cea prevazuta la alin. (1), stabilindu-se acest nivel minim al activului net prin raportare la capitalul social subscris.
(3) Consiliul de administratie, respectiv directoratul, va prezenta adunarii generale extraordinare intrunite potrivit alin. (1) un raport cu privire la situatia patrimoniala a societatii, insotit de observatii ale cenzorilor sau, dupa caz, ale auditorilor interni. Acest raport trebuie depus la sediul societatii cu cel putin o saptamana inainte de data adunarii generale, pentru a putea fi consultat de orice actionar interesat. In cadrul adunarii generale extraordinare, consiliul de administratie, respectiv directoratul, ii va informa pe actionari cu privire la orice fapte relevante survenite dupa redactarea raportului scris.
(4) Daca adunarea generala extraordinara nu hotaraste dizolvarea societatii, atunci societatea este obligata ca, cel tarziu pana la incheierea exercitiului financiar ulterior celui in care au fost constatate pierderile si sub rezerva dispozitiilor art. 10, sa procedeze la reducerea capitalului social cu un cuantum cel putin egal cu cel al pierderilor care nu au putut fi acoperite din rezerve, daca in acest interval activul net al societatii nu a fost reconstituit pana la nivelul unei valori cel putin egale cu jumatate din capitalul social.
(5) In cazul neintrunirii adunarii generale extraordinare in conformitate cu alin. (1) sau daca adunarea generala extraordinara nu a putut delibera valabil nici in a doua convocare, orice persoana interesata se poate adresa instantei pentru a cere dizolvarea societatii. Dizolvarea poate fi ceruta si in cazul in care obligatia impusa societatii potrivit alin. (4) nu este respectata. In oricare dintre aceste cazuri, instanta poate acorda societatii un termen ce nu poate depasi 6 luni pentru regularizarea situatiei. Societatea nu va fi dizolvata daca reconstituirea activului net pana la nivelul unei valori cel putin egale cu jumatate din capitalul social are loc pana in momentul ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de dizolvare".
Astfel, legea stabileste o conditionalitate generala, respectiv reintregirea capitalului social se va face inainte de distribuirea unui rezultat din profit.
In situatia mentionata de dvs. daca inregistrati activul negativ inainte de distribuire, potrivit prevederilor mentionate mai sus, apreciez ca nu aveti voie sa efectuati distribuirea inainte de a reintregirea capitalului social.
Ca modalitati de remediere a capitalurilor negative, ar putea fi:
- obtinerea de profituri care sa acopere suma negativa.
- majorarea de capital social prin aport in numerar, in natura, incorporare de rezerve, altele decit cele legale sau prin compensarea unor creante certe, lichide si exigibile asupra societatii cu actiuni/parti sociale ale acesteia.
- reevaluari ale activelor imobilizate (cladiri, terenuri) care sa conduca la un plus de valoare;
Din punct de vedere contabil, in cazul retragerii asociatilor, se aplica prevederile din CAPITOLULUI 3: RETRAGEREA SAU EXCLUDEREA UNOR ASOCIATI DIN CADRUL SOCIETATILOR COMERCIALE si, respectiv : Retragerea unor asociati din NORMELE METODOLOGICE privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor comerciale, precum si retragerea sau excluderea unor asociati din cadrul societatilor comerciale si tratamentul fiscal al acestora, aprobate prin OMFP 1376 / 2004.
Inainte de efectuarea efectiva a repartizarii cotei parti din patrimoniu catre asociatul retras, se efectueaza o serie de operatiuni, cum ar fi:
1.Evaluarea elementelor de activ si de pasiv prin folosirea ori de cate ori este posibil a cel putin doua metode de evaluare recunoscute de standardele internationale de evaluare. Nefolosirea unor metode recunoscute trebuie fundamentata, potrivit art. 133 din Legea 31/1990
republicata - cu modificarile si completarile ulterioare;
2.Determinarea capitalului propriu (activului net) pe baza bilantului sau pe baza ultimei balante de verificare;
3.Efectuarea partajului capitalului propriu (activului net) al societatii comerciale, in vederea stabilirii partii ce se cuvine asociatilor care se retrag, potrivit dispozitiilor legale in vigoare, in functie de:
a) prevederile actluyi constitutiv;
b) in cazurile prevazute la art. 134;
c) hotarirea adunarii generale a asociatilor, consemnata in registrul sedintelor adunarii generale;
d) cota de participare la capitalul social, dupa caz.
Cota parte din patrimoniu, ce ii revine asociatului retras, i se poate acorda fie in bani, fie in bani si natura (bunuri), fie numai in natura (numai bunuri).
Inainte de efectuarea operatiunilor privind scoaterea din evidenta a mijloacelor fixe ocazionata de cedarea lor catre asociat, trebuie stabilit cat anume din activul net corectat cu elementele fiscale aferente ii revine asociatului retras si care isi cedeaza partile sale sociale altui asociat.
Aceste inregistrari sunt redate in capitolul A. Retragere asociat.
Dupa stabilirea cotei parti ce-i revine asociatului, se inregistreaza impozitul pe cistigul din transferul partilor sociale, in cazul retragerii asociatului (in conformitate cu art. 67 alin. (3) litera b) din Codul fiscal si punctul 144 indice 3 alineatul al doilea din normele metodologice.
Impozitul pe castigul din transferul partilor sociale se calculeaza, se retine si se achita de catre societatea la care asociatul a detinut partile sociale, pina la data la care se depun documentele pentru inregistrarea operatiunilor respective la registrul comertului.
Intrucit s-a stabilit ca partea proportionala pe care o va primi asociatul va fi sub forma unui mijloc fix, valoarea ramasa neamortizata a mijlocului fix reprezinta, practic, valoarea proportionala pe care o va primi.
Se compara valoarea ramasa neamortizata a imobilizarii cu valoarea neta ce-i revine asociatului,
procedinu-se astfel:
- daca valoarea neta este mai mare decit valoarea ramasa neamortizata a mijlocului fix, asociatul va primi diferenta in bani;
- daca valoarea neta este mai mica decit valoarea ramasa neamortizata a mijlocului fix, asociatul va returna diferenta in bani.
In cazul dvs., presupunem ca valoarea neta de primit de catre asociat a fost stabilita la suma de 12.000 lei.
- se scoate din evidenta mijlocul fix care trebuie dat asociatului retras:
% = 213x 21.000 lei
281x 10.000 lei
456 11.000 lei
Deci, asociatului i se cuvin 12.000 lei (valoarea neta stabilita anterior) si va primi un mijloc fix in valoare de 11.000 lei. Diferenta de 1.000 lei o va primi in bani:
456 = 5311 (5121) 1.000 lei.
Daca suma neta ce i se cuvenea ar fi fost de 8.000 lei, el primind un mijloc fix de o valoarea ramasa de 11.000 lei, atunci va trebui sa returneze 3.000 lei:
5311 (5121) = 456 3.000 lei.
In concluzie, inainte de repartizare trebuie sa efectuatii operatiunilor premergatoare stabilirii cotei parti ce-i revine asociatului iar activul net al societatii nu trebuie sa fie negativ.
Capitalul propriu (activul net al societatii) este egal cu diferenta dintre total active si total datorii, astfel incat un capital propriu negativ reflecta faptul ca datoriile unei societati comerciale sunt mai mari decat activele sale.