email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Analiza zilei cu Irina Dumitrescu. Proiect de ordin privind documentele financiar-contabile

irina dumitrescudocumente contabileproiectexercitiul financiar

Pe site-ul Ministerul Finantelor Publice la rubrica Transparenta decizionala a fost publicat un Proiect de ordin privind documentele financiar contabile. Proiectul prevede noi reglementari privind documentele financiar contabile si abrogarea Ordinului ministrului economiei si finantelor nr. 3.512/2008 privind documentele financiar-contabile si Ordinului ministrului finantelor publice nr. 2.226/2006 privind utilizarea unor formulare financiar-contabile de catre persoanele prevazute la art. 1 din Legea contabilitatii nr. 82/1991.

Proiectul de ordin cuprinde Normele generale de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile, Normele specifice de utilizare a documentelor financiar-contabile,  modelele documentelor financiar contabile precum si documentele financiar-contabile care se pastreaza timp de 5 ani, cu incepere de la data incheierii exercitiului financiar in cursul caruia au fost intocmite.

Fiecare entitate poate adapta, in functie de necesitati, modelele documentelor financiar-contabile. Entitatile pot stabili norme proprii de intocmire si utilizare a documentelor financiarcontabile, cu conditia ca acestea sa nu contravina reglementarilor legale in vigoare.

Proiectul de ordin cuprinde reglementari adaptate schimbarilor legislative din ultimii ani. Spre exemplu, sunt adaptate prevederile privind achizitiile de la persoane fizice pe baza de carnet de comercializare.

Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol este reglementat de Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol.

In cazul persoanelor fizice care desfasoara activitati producatoare de venit, definite de Codul fiscal, ale caror venituri sunt determinate in sistem real și care conduc evidenta contabila pe baza regulilor contabilitatii in partida simpla proiectul prevede ca acestea intocmesc Registrul-jurnal de incasari si plati (cod 14-1-1/b) și Registrul-inventar (cod 14-1-2/b), reglementate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 170/2015 pentru aprobarea reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla.

Persoanele prevazute la art. 2 lit. a) din Ordinul ministrului finantelor publice nr.170/2015 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla și care opteaza pentru tinerea evidentei contabile pe baza regulilor contabilitatii in partida dubla intocmesc Registrul-jurnal (cod 14-1-1) și Registrul-inventar (cod 14-1-2).

Intocmirea, editarea si pastrarea registrelor contabile și a celorlalte documente financiar-contabile se efectueaza conform normelor prevazute de proiectul de ordin.


Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
irina dumitrescudocumente contabileproiectexercitiul financiar


Data aparitiei: 11 Noiembrie 2015

Votati articolul "Analiza zilei cu Irina Dumitrescu. Proiect de ordin privind documentele financiar-contabile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Retur marfa vanduta cu amanuntul: monografie contabila

    • Gestionarea retururilor este o componenta esentiala a activitatii unei societati comerciale. In acest articol, discutam despre implicatiile contabile ale utilizarii voucherelor electronice in procesul de returnare a produselor, in contextul unei societati comerciale care opereaza un magazin de vanzare de haine. Asadar, vom analiza in continuare modul in care aceste vouchere sunt contabilizate prin intermediul unui studiu de caz. Potrivit art. 37 din HG 479...» citeste mai departe aici

  • Contribuabil mijlociu de la 1 ianuarie 2024: termene pentru raportarea SAF-T cu partea de active

    • Depunerea raportarii SAF-T cu partea de active se face la termenul situatiilor financiare pentru anul 2023, care este pe 29 mai 2024, asa cum reiese din Ordinul 1.783/2021. Termene raportare SAF-T privind activele - studiu de caz Intrebare: "Societatea noastra a fost inclusa in lista contribuabililor mijlocii incepand cu data de 01.01.2024 si urmeaza sa depuna SAF-T incepand cu 01.01.2024. Societatea trebuie sa depuna SAF-...» citeste mai departe aici

  • Cota de impozit pentru persoanele cu venituri a caror sursa nu a fost identificata creste din 1 iulie de la 16% la 70%

    • D.G.R.F.P. Cluj-Napoca informeaza contribuabilii-persoane fizice care realizeaza venituri a caror provenienta nu poate fi dovedita , ca prin Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, a fost adusa o modificare importanta constand in majorarea cotei de impozitare la 70%. Trecerea de la cota de impozit pe venit de 16% la cea de 70% se va face incepand cu data de 1 iulie 2024 si ...» citeste mai departe aici

  • Atentie la regulile de executare silita! Ce trebuie sa stiti in 2024

    • Dupa cum probabil cunoasteti, in cazul in care o societate comerciala sau o persoana fizica nu isi plateste de bunavoie obligatiile fiscale datorate, inspectorii din cadrul A.N.A.F procedeaza la actiuni de executare silita. Foarte important de retinut este faptul ca executarea silita nu se declanseaza daca exista o cerere de restituire/rambursare in curs de solutionare, iar cuantumul sumei solicitate este egal cu sau mai mare decat creanta fiscala datorata de d...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X