email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conventiile civile intra sub incidenta Codului Fiscal sau a Codului Civil?

codul fiscalOUG 58/2010conventii civileCodul civilHG 791/2010activitate dependentaimpozit pe venit

 

de Adriana Simion, valabil la 16-Aug-2010

Intrebare: O intrebare de legislatie legata de conventiile civile: intra sub incidenta Codului fiscal sau Civil? Avand in vedere noile modificari legislative ale Codului fiscal, o persoana fizica care incheie o conventie civila, ce obligatii de plata are, ce impozite? Va rog explicati si justificati cu baza legala.

Daca vrei sa adresezi si tu o intrebare Specialistilor Contabili CLICK AICI.

Raspuns:  Conventiile civile se incheie conform Codului civil. Insa, din punct de vedere al modului de impozitare, conventiile civile intra sub incidenta Codului fiscal.
 
Conventiile civile – venituri din activitati dependente
 
Mai intai se analizeaza daca veniturile oblinute in baza conventiilor civile vor putea fi reconsiderate de catre organele de inspectie fiscala ca fiind venituri din activitati dependente.
 
In acest sens, potrivit art. 7 alin. (1) pct. 2.1. din Codul fiscal, astfel cum a modificat prin OUG 58/2010, orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii:


a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
b) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca si altele asemenea;
c) beneficiarul de venit contribuie numai cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
d) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
e) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit;
f) orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii.
 
O activitate poate fi reconsiderata, potrivit acestor criterii, ca activitate dependenta, in cazul in care raportul juridic in baza caruia se desfasoara activitatea nu reflecta continutul economic al acestuia, potrivit pct. 1 din Normele metodologice date in aplicarea art. 7 din Codul fiscal, astfel cum a fost modificat prin HG 791/2010.
 
In cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit. In acest caz se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza (art. 7 alin. (1) pct. 2.2 din Codul fiscal).
 
In consecinta, daca activitatea desfasurata de persoanele fizice in baza conventiilor civile, indeplineste oricare dintre criteriile amintite mai sus, organele de inspectie pot reconsidera aceasta activitate ca fiind o activitate dependenta, iar impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit. In aceste conditii este necesar a se incheia contracte individuale de munca, eventual cu timp partial, in functie de necesitatile proprii.
 
Conventii civile – venituri de natura profesionala
 
Veniturile de natura profesionala, sunt acele venituri realizate de o persoana fizica din orice alte activitati decat activitatile definite ca fiind dependente. Activitatile desfasurate de persoanele care obtin venituri de natura profesionala sunt acele activitati desfasurate in afara unei relatii de angajare. Asadar, in cazul in care nu vor fi considerate venituri cu caracter dependent conform criteriilor amintite mai sus, veniturile obtinute in baza conventiilor civile vor intra in categoria veniturilor de natura profesionala, in conformitate cu Normele metodologice de aplicare a prevederilor art. III din OUG 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, aprobate prin HG 791/2010.
 
Persoanelor asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cat si persoanelor care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii nu le sunt aplicabile prevederile referitoare la impozitarea veniturilor de natura profesionala.
 
Persoanele care realizeaza exclusiv venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv - lunar, trimestrial sau semestrial - sau ocazional datoreaza contributiile individuale.
 
Persoanele care, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza si venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv - lunar, trimestrial sau semestrial - datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala.
 
Persoanele care, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza si venituri de natura profesionala in mod ocazional nu datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala.
 
Contributiile individuale pe care le datoreaza persoanele care obtin venituri de natura profesionala sunt:
• contributia individuala de asigurari sociale;
• contributia de asigurari pentru somaj;
• contributia de asigurari sociale pentru sanatate.
 
In concluzie, mai intai se va analiza daca veniturile obtinute in baza conventiilor civile ar putea fi reconsiderate ca fiind venituri cu caracter dependent conform criteriilor amintite mai sus. In cazul in care vor fi considerate venituri cu caracter dependent, se vor incheia contracte individuale de munca.
 
In cazul in care nu vor fi considerate venituri cu caracter dependent conform criteriilor amintite mai sus, veniturile obtinute in baza conventiilor civile vor intra in categoria veniturilor de natura profesionala. Contributiile individuale pe care le datoreaza persoanele care obtin venituri de natura profesionala sunt: contributia individuala de asigurari sociale, contributia de asigurari pentru somaj si contributia de asigurari sociale pentru sanatate. Insa, pentru plata acestor contributii se va tine cont de o serie de criterii, respectiv caracterul venitului (repetitiv sau ocazional) si calitatea beneficiarului de venit (salariat sau pensionar).

Daca vrei sa adresezi si tu o intrebare Specialistilor Contabili CLICK AICI.

NOUTATI Contabile 2024

Alerta contabila: 40% REDUCERE + Transport GRATUIT


Nu ratati: Oferta Zilei pentru Contabili!
Cartea Verde a Contabilitatii 2024 + Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024

Important: Aceste doua lucrari sunt considerate de specialisti cele mai bune surse de informatii in contextul legislativ actual.

Ofera solutii complete si actualizate pentru absolut toate situatiile neclare create de modificarile legislative majore intrate in vigoare in ultima perioada.
 

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul fiscalOUG 58/2010conventii civileCodul civilHG 791/2010activitate dependentaimpozit pe venit


Data aparitiei: 16 August 2010

Votati articolul "Conventiile civile intra sub incidenta Codului Fiscal sau a Codului Civil?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

  • Societate infiintata in 2024. Ce conditii trebuie sa indeplineasca pentru a plati impozit micro in 2025

    • Urmatorul studiu de caz se concentreaza asupra unei firme constituite in septembrie 2024, care, avand statut de platitor de impozit pe profit, analizeaza posibilitatea de a trece, incepand cu anul 2025 sau 2026, la regimul de microintreprindere. Potrivit specialistilor PortalContabilitate.ro, in conformitate cu art. 48 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, p...» citeste mai departe aici

  • Bon fiscal sub 100 de euro: Iata conditia obligatorie pentru a putea deduce TVA!

    • Va reamintim ca prevederile art. 299 pct. 69, alineatul (6) din Normele de aplicare specifica faptul ca: "Pentru achizitiile de bunuri si servicii pe baza de bonuri fiscale emise in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, deducerea taxei poate fi justificata cu bonurile fiscale care indepli...» citeste mai departe aici

  • Amnistia fiscala: cum puteti beneficia de facilitati fiscale

    • Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Brasov vine in sprijinul contribuabililor, informandu-i cu privire la aplicarea unor masuri de amnistie fiscala si acordarea unor bonificatii, dupa cum urmeaza:   Debitorii persoane fizice si juridice, inclusiv institutiile si autoritati publice, pot beneficia de anularea de accesorii (dobanzi si penalitati) aferente obligatiilor bugetare administrate de organul fiscal central (ANAF), inclusiv de catre organe...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X