Vom analiza mai jos cazul unei societati A care a facturat in 2011 servicii de proiectare pentru o institutie publica. Factura a fost acceptata de beneficiar si platita.
In trimestril III al anului 2013, societatea este obligata sa restituie o parte din suma primita (cv. primei facturi emise) si sa plateasca penalitati pentru foloase nerealizate. Societatea a stornat factura respectiva.
Vom vedea cum se trateaza din punct de vedere contabil si fiscal aceasta factura storno, cu precizarea ca suma a fost returnata prin virament bancar.
Mentionam astfel ca inregistrarea facturii de "retur" pentru un exercitiu anterior se va face, de regula, pe seama conturilor de venituri si cheltuieli fara sa reveniti la 2011. In acest caz impactul contabil si fiscal va fi in 2013.
Daca impactul asupra exercitiului 2011 este semnificativ (ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale) atunci la inregistrarea facturii de stornare trebuie folosit contul 117 "Rezultat reportat" in locul contului de venituri folosit in 2011 (conform prevederilor de la pgf. 63, alin. (5) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE si cu Directiva a VII-a a CEE aprobate prin OMFP 3055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare).
Nu reveniti asupra bilantului din 2011! Inregistrarea contabila va fi in 2013 cu singurul amendament al inlocuirii contului de venituri din servicii prestate cu contul 117 "Rezultat reportat".

Examen Consultant Fiscal 2025

Manual de politici contabile - Stick USB

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
Din punct de vedere fiscal trebuie sa reveniti insa la anul 2011 si sa depuneti Declaratie 101 rectificativa la 2011 avand in vedere numai suma inregistrata in contul 117 "Rezultat reportat" ca si modificare, nu si penalitatea care este o cheltuiala a exercitiului curent (cand vi s-a emis factura).