Valoarea fiscala pentru titlurile de participare este valoarea de achizitie sau valoarea de aport, inregistrata in evidenta contabila conform prevederilor OMFP nr. 3055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, valoare care se ia in calcul la stabilirea castigurilor sau pierderilor, respectiv a impozitului pe profit sau impozit pe venit.
Pornim analiza noastra de la cazul unei societati care a vandut in luna ianuarie 2014 actiunile detinute la o societate de actiuni (50% din capitalul social detinut mai mult de 10 ani). Conform modificarilor aduse de OUG 102/2013, valabile din 01.01.2014, veniturile din vanzarea titlurilor de participare sunt venituri neimpozabile.
Se va stabili cum se trateaza costul aferent acestor actiuni din punct de vedere al deductibilitatii la calculul impozitului pe profit.
Titlul de participare este definit la art. 7, alin. (1), pct. 31 din Codul fiscal ca fiind orice actiune sau parte sociala detinuta la o alta persoana juridica sau la un fond deschis de investitii.
Cesiunea/vanzarea titlurilor de valoare se inregistreaza:
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
461 = 7641
"Debitori diversi" "Venituri din imobilizari
financiare"
664 = 261
"Cheltuieli privind "Actiuni detinute
imobilizarile financiare la entitatile afiliate"
cedate"
Pentru a stabili caracterul deductibil sau nedeductibil al cheltuielile rezultate din cesiunea/vanzarea titlurilor de participare, respectiv a cheltuielilor rezultate din scoaterea din gestiune a acestora, facem apel la definitia cheltuielilor deductibile prevazuta de art. 21 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si a reglementarilor speciale prevazute de OUG nr. 102/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale.
Conform prevederilor art. 20, lit. e) din Codul fiscal, incepand cu 1 ianuarie 2014 veniturile inregistrate din vanzarea titlurilor de participare (in speta actiuni) detinute la o persoana juridica romana sau la o persoana juridica straina situata intr-un stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri sunt venituri neimpozabile. Neimpunerea acestor venituri este conditionata de perioada de detinere neintrerupta, care trebuie sa fie de 1 an, si de limita minima de 10% pe care acestea o reprezinta din capitalul social al societatii la care societatea are titlurile de participare.
In ceea ce priveste deductibilitatea cheltuielilor cu scoaterea din evidenta a titlurilor vandute, in acest caz sunt incidente prevederile art. 21, alin (4), lit. i) din Codul fiscal, conform carora cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile (cu exceptia veniturilor rezultate din anularea cheltuielilor, prevazute la art. 20, lit. c) nu sunt deductibile.
Veniturile din anularea cheltuielilor pentru care nu s-a acordat deducere sunt veniturile din reducerea sau anularea provizioanelor pentru care nu s-a acordat deducere, veniturile din recuperarea cheltuielilor nedeductibile, veniturile din restituirea ori anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere pentru care nu s-a acordat deducere, precum si veniturile reprezentand anularea rezervei inregistrate ca urmare a participarii in natura la capitalul altor persoane juridice.
Referitor la intrebarea d-voastra, mentionam ca incepand cu anul 2014, veniturile realizate din vanzarea actiunilor detinute la o persoana juridica romana in proportie de 50% pentru o perioada de 10 ani sunt venituri neimpozabile, iar cheltuielile inregistrate din aceasta operatiune sunt cheltuieli nedeductibile.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro