Pentru situatiile care implica anumite cheltuieli cu provizioanele constituite pentru creante neincasate, luam ca exemplu pentru analiza noastra o societate A care a efectuat o prestare de servicii catre un client B, in august 2012, scadenta la 31.10.2012, valoarea facturii 12.400lei, inclusiv TVA.
Veniturile au fost impozitate de catre A. Clientul B nu este parte afiliata a lui A. Creanta asupra lui B nu este garantata. Pana la 31.12.2013 nu s-a incasat creanta, iar A a decis constituirea unui provizion integral pe valoarea creantei in suma de 12.400 lei.
Vom constata astfel daca este deductibil fiscal provizionul in suma de 3.720 lei conform art. 22 litera c) din Codul fiscal.
Cheltuiala cu provizionul de 30% constituit pentru creanta neincasata de 12.400 lei la 31.12.2013 este deductibila la determinarea rezultatului fiscal aferent anului 2013 (profit sau pierdere) deoarece indeplineste cele 5 conditii cumulative reglementate prin art. 22 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal.
" 1. sunt inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2004;
2. sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei;
3. nu sunt garantate de alta persoana;
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
4. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;
5. au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului;".
Diferenta de 8.680 lei reprezentand 70% (12.400 – 3.720) din provizionul constituit la valoarea integrala a creantei reprezinta cheltuiala nedeductibila la determinarea rezultatului fiscal, dar va reprezenta venit neimpozabil la anularea provizionului cu ocazia incasarii creantei.
Prevederile art. 22 trebuie coroborate cu cele de la pct. 53 din normele de aplicare ale acestui articol din care trebuie retinute, printre alte aspecte fiscale, si urmatoarele prevederi in situatia in care creanta este in valuta "In cazul creantelor in valuta, provizionul este deductibil la nivelul valorii influentate cu diferentele de curs favorabile sau nefavorabile ce apar cu ocazia evaluarii acestora. Valoarea provizioanelor pentru creantele asupra clientilor este luata in considerare la determinarea profitului impozabil in trimestrul in care sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 22 din Codul fiscal si nu poate depasi valoarea acestora, inregistrata in contabilitate in anul fiscal curent sau in anii anteriori. "
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro