Reunite la Berlin, peste 80 de tari s-au angajat miercur sa infiinteze pana in 2017 sau 2018 un sistem de schimb automat de informatii financiare, un progres notabil in lupta impotriva fraudei fiscale si totodata o lovitura la adresa secretului bancar.
Astfel, potrivit Agerpres, a fost incheiat un acord multilateral in finalul Forumului mondial privind transparenta si schimbul de informatii, care a gazduit circa o suta de delegatii marti si miercuri in capitala germana.
Aceeasi sursa informeaza ca dintre statele semnatare, 51 s-au angajat sa inceapa schimbul de informatii din septembrie 2017, urmand ca fiecare dintre ele sa stabileasca in acest scop o autoritate nationala insarcinata cu colectarea si transmiterea catre alte state a informatiilor bancare referitoare la strainii cu drept de sedere pe teritoriul sau. Obiectivul urmarit astfel este ca fiecare administratie fiscala sa stie ce active financiare au plasat contribuabilii sai in strainatate.
Totodata, informeaza Agerpres, intre semnatare se numara statele membre ale Uniunii Europene, dar si principate atasate secretului bancar ca Liechtensteinul sau paradisuri fiscale cum sunt Insulele Cayman sau Insulele Virgine britanice.
In plus, se mentioneaza ca alte 30 de state s-au angajat, intr-un acord separat, sa se alature acestor schimburi din 2018, intre ele figurand tari ca Austria, dar si Elvetia, etalon al secretului bancar, si importante piete financiare cum sunt insulele Bahamas sau Emiratele Arabe Unite.
Acordul anuntat miercuri are la baza normele internationale CRS (Common Reporting Standard) ale OCDE (Organizatia pentru cooperare si dezvoltare economica), iar "declansatorul" acestor masuri l-au reprezentat Statele Unite Unite ale Americii cu legea Facta, care obliga bancile straine sa declare sistematic la autoritatile fiscale federale conturile si depozitele clientilor americani.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari