email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Venituri realizate de nerezident persoana fizica. Ce impozit se aplica si ce alte contributii se datoreaza?

nerezidentimpozit pe veniturile nerezidentiolorremunerarevenit impozabilretinerisanatate

In analiza urmatoare, avem de-a face cu un SRL cu activitate principala mediere. Societatea incheie un contract conform Codului Civil cu o persoana fizica din Republica Moldova, nerezidenta in Romania si care este angajata cu contract de munca in Republica Moldova.

Vom vedea care sunt retinerile pe care firma din Romania trebuie sa le aplice acestui contrract  potrivit Codului civil, daca se aplica impozit pe venit aferent persoanelor nerezidente, precum si daca se stabileste cursul de schimb aferent acestui contract ca fiind cel din data incheierii contractului.

In plus, vom vedea daca acest venit se declara in declaratia informativa privind impoz retinut pentru veniturile cu regim de retinere la sursa pentru beneficiari persoane nerezidente.

1. Pentru a putea identifica tratamentul fiscal aplicat veniturilor realizate de nerezident este important a fi cunoscute natura veniturilor realizate (venit din prestarea unor servicii, comision), precum si locul de prestare a serviciilor si prezentarea certificatului de rezidenta fisala.

In cazul in care activitatea care face obiectul remunerarii este de natura prestarilor de servicii, in conformitate cu prevederile art. 115 lit. k) din Codul fiscal, aceste venituri vor fi considerate venituri impozabile obtinute din Romania, daca serviciile de orice natura ar fi ele sunt prestate in Romania sau daca serviciile de natura serviciilor de management, de consultanta in orice domeniu, de marketing, de asistenta tehnica, de cercetare si proiectare in orice domeniu, de reclama si publicitate indiferent de forma in care sunt realizate si celor prestate de avocati, ingineri, arhitecti, notari publici, contabili, auditori sunt prestate in afara Romaniei. Desigur ca pentru veniturile din profesii independente desfasurate in Romania poate fi de asemenea aplicabile prevederile art. 115 lit. k) din Codul fiscal.

In conformitate cu prevederile art. 116 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal, in oricare dintre situatiile de mai sus, impozitul datorat se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra veniturilor brute.

Veniturile realizate de catre nerezidenti fac obiectul impunerii in Romania in masura in care se regasesc in enumerarea cuprinsa la art. 115 din Codul fiscal. Astfel, se poate constata ca pentru veniturile din servicii prestate de catre o persoana fizica nerezidenta fara ca activitatea sa fie derulata printr-un sediu permanent situat in Romania si care nu se regaseste in enumerarea prevazuta de art. 115 lit. k) din Codul fiscal
 nu exista obligatii declarative si de plata.

In cazul prezentarii certificatului de rezidenta fiscala va fi aplicabila Conventia dintre Romania si Republica Moldova pentru evitarea dublei impuneri ratificata prin Legea 60/1995 care statueaza de asemenea la art. 14 ca veniturile realizate in special de catre persoanele fizice care exercita profesii liberale sau presteaza de o maniera independenta servicii, nu fac obiectul impunerii in Romania daca activitatea nu se desfasoara prin intermediul unei baze fixe pe teritoriul tarii noastre. In aceasta situatie veniturile platite persoanei nerezidente nu vor mai face obiectul impunerii in Romania.


In cazul in care exista obligatia de plata a impozitului pe veniturile nerezidentilor, potrivit art. 116 alin. (4) teza a doua din Codul fiscal impozitul se calculeaza, se retine si se plateste, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua retinerii impozitului pentru nerezidenti.
 


Cu privire la eventualele obligatii declarative in situatia in care venitul, in raport cu cele prezentate mai sus, face obiectul impunerii in Romania, trebuie subliniata obligatia de declarare a venitului in formularul 100 si de a face plata impozitului retinut pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost efectuata plata venitului. In acelasi timp, se va depune si declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit care se completeaza si se depune pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat de catre platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor pentru veniturile obtinute de nerezidenti din Romania. Modelul formularului a fost aprobat prin HG 50/2012 si se regaseste la pct. 15 indice 1 din Normele metodologice pentru aplicarea acestui articol.
 
2. Din punct de vedere al contributiilor sociale obligatorii, art. 296 indice 21 allin. (1) lit. f)  din Codul fiscal considera ca avand calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, dupa caz, si acele persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitati de natura celor prevazute la art. 52 alin. (1), prin urmare si de natura contractelor civile prevazute la art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal. Prin instrumente juridice internationale se intelege regulamentele comunitare privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, precum si acordurile si conventiile in domeniul securitatii sociale la care Romania este parte.

Astfel, in domeniul securitatii sociale, intre Romania si Republica Moldova a fost incheiat un acord ratificat prin Legea 130/2011. Potrivit art. 7 din acest acord, "lucratorii independenti care isi desfasoara activitatea pe teritoriul unei parti contractante sunt supusi legislatiei acestei parti contractante, chiar daca au domiciliul pe teritoriul celeilalte parti contractante." De asemenea, art. 8 prevede la alin. (2) si (3) ca "lucratorul independent care isi desfasoara activitatea in mod obisnuit pe teritoriul unei parti contractante si care efectueaza o activitate pe teritoriul celeilalte parti contractante ramane supus legislatiei primei parti contractante, cu conditia ca durata previzibila a acestei activitati sa nu depaseasca 24 de luni. Daca durata activitatii se prelungeste mai mult de 24 de luni, la cererea [...] lucratorului independent, legislatia primei parti contractante continua sa se aplice pentru o perioada de cel mult 24 de luni, cu acordul autoritatilor competente ale celor doua parti contractante.

Acest acord trebuie solicitat inainte de expirarea perioadei initiale de 24 de luni." Astfel, legislatia aplicabila este ca regula generala cea a statului in care lucratorul independent care isi desfasoara activitatea in mod obisnuit, cu exceptia cazului in care activitatea desfasurata in celalat stat depaseste 24de luni si nu a facut obiectul solicitarii de prelungire a perioadei.

In aceste conditii, aplicand prevederile de mai sus cazului analizat, legislatia incidenta in domeniul securitatii sociale va fi cea a Republicii Moldova, respectiv a Romaniei, in functie de situatia in care se incadreaza lucratorul independent.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile


Atentie: au aparut monografii anului 2022!

Ai la dispozitie 70 monografii:

- noi-noute, variate, complexe, actuale, controversate si legale
- grupate pe domenii de cel mai mare interes
- usor de accesat, usor de inteles, usor de aplicat
- gata de personalizat cu datele operatiunilor tale

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
nerezidentimpozit pe veniturile nerezidentiolorremunerarevenit impozabilretinerisanatate

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 09 Februarie 2015


Votati articolul "Studiu de caz: Venituri realizate de nerezident persoana fizica. Ce impozit se aplica si ce alte contributii se datoreaza?":
Rating:

Nota: 2.33 din 5 din 3 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 09 Februarie 2015 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X