In analiza urmatore, o societate comerciala are activitatea de dezvoltare imobiliara, are un capital social de 200 lei si a achizitionat un ansamblu de blocuri in stadiul de finalizare 80%. In 2014 nu s-a continuat finalizarea blocului si singurele venituri au fost din reevaluare credit banca.
In anul 2014 societatea a avut venituri din diferente de curs 765 de 1.500.000 lei si cheltuieli din diferente de curs 665 de 1.567.000 lei. Societatea a fost platitoare de impozit pe microintreprindere in anul 2014.
Pentru verificarea plafonului cifrei de afaceri anului 2014 in vederea stabilirii incadrarii societatii ca platitoare pe impozit pe profit sau pe veniturile microintreprinderii pentru anul 2015 se ia in calcul 765 sau diferenta 765-665?
In ce regim de impozitare este societatea in anul 2015: impozit pe profit sau impozit pe veniturile microintreprinderii?
Potrivit dispozitiilor art. 112 indice 1 din Codul fiscal, societatile care la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent indeplinesc cumulativ conditiile privind totalul veniturilor realizate, natura acestor venituri si detinerea capitalului social, au obligatia calcularii impozitului pe venit. Acest impozit se obtine prin aplicarea cotei de 3% asupra tuturor veniturilor, cu exceptiile prevazute de art. 112 indice 7.
Printre veniturile exceptate la calculul impozitului sunt prevazute si sumele privind veniturile din diferente de curs valutar (art. 112 indice 7 lit. h) si veniturile financiare inregistrate ca urmare a decontarii creantelor si datoriilor in lei in functie de cursul unei valute (art. 112 indice 7 lit. i). Aceste venituri se inregistreaza cu ocazia evaluarii furnizorilor si clientilor la sfarsitul lunii sau la inchiderea exercitiului financiar sau cu ocazia decontarilor. In aceeasi categorie intra si datoriile rezultate din derularea unui contract de leasing financiar exprimate in lei si a caror decontare se face in functie de cursul unei valute.
Aceste sume se scad in timpul anului din baza de impozitare, urmand ca in trim. IV diferenta favorabila dintre veniturile din diferente de curs valutar si cheltuielile din diferente de curs valutar sa se adune.
Pe baza informatiilor prezentate, la sfarsitul anului 2014 societatea prezenta o suma negativa rezultata din scaderea cheltuielilor din diferente de curs valutar din veniturile din diferente de curs valutar.
Pentru stabilirea statutului fiscal al societatii pentru anul 2015 se iau in calcul toate veniturile prevazute la art. 1127 (si nu
Cartea Verde a Contabilitatii
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Daca in timpul anului 2014 nu ati realizat venituri decat din diferente de curs valutar, iar cheltuielile de aceasta natura sunt mai mari decat veniturile, pentru anul 2015 ramaneti platitor de impozit pe venitul microintreprinderilor.
Raspuns oferit de www.portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu, expert contabil si auditor