Daca este un avantaj in natura, se impoziteaza prin cumul cu celelalte venituri salariale cu 16 % si se declara prin Declaratia 112 sau se impoziteaza separat ca venit din alte surse - pe un alt stat si se declara prin Declaratia 100?
Prin HG 367/2015 veniturile obtinute de persoanele fizice sub forma bacsisului, potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarilor ulterioare au fost incluse in categoria veniturilor din alte surse.
- Dec 0818 locuri disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, Poiana Brasov
2023, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Ian 18100 locuri disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 142
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Ian 1832 locuri disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 142
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere
Astfel, conform pct. 152 din Titlul III al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, astfel cum a fost modificat prin HG 367 veniturile obtinute de persoanele fizice sub forma bacsisului, potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarilor ulterioare constituie venituri din alte surse.
Astfel cum prevede art. 79 impozitul pe veniturile din alte surse se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut. Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final. Impozitul astfel retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Obligatiile declarative ale platitorilor de venituri cu retinere la sursa sunt reglementate de art. 93 din Codul fiscal. Potrivit acestuia, platitorii de venituri, cu regim de retinere la sursa a impozitelor, sunt obligati sa calculeze, sa retina, sa vireze si sa declare impozitul retinut la sursa, pana la termenul de virare a acestuia inclusiv, cu exceptiile prevazute de Codul fiscal.
Platitorii de venituri, cu regim de retinere la sursa a impozitelor, au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.
Astfel, pentru veniturile obtinute de persoanele fizice sub forma bacsisului societatea are obligatia de a calcula, retine si vira la buget impozit pe venit 16%. Impozitul se declara in Formularul 100 si in declaratia 205.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu, economist

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Operare SAGA Exemple practice si recomandari