O analiza intocmita de unul dintre consultantii nostri se opreste azi asupra cazului in care se intocmeste un document (semnat de ambele parti) pentru returnarea de catre societate a creditului catre asociat (inregistrare contabila 4551 = 5311).
Care sunt problemele si obligatiile de care ne putem lovi intr-o astfel de situatie? Care e rezolvarea propusa de consultantul nostru?
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Iata raspunsul oferit!
Restituirea imprumutului de catre societate asociatului care a imprumutat societatea in numerar trebuie in primul rand sa respecte Plafonul de plati stipulat prin Legea 70/2015.
Astfel, incepand cu 8 mai 2015 societatea nu mai poate rambursa in numerar pentru un imprumut decat suma de 10.000 lei, restul urmand afi restituit prin banca (ordin de plata).Aceasta prevedere insa, nu se aplica in cazul contractelor vechi, incheiate anterior datei de intrare in vigoare a Legii 70/2015., art. 16 alin.2 .Pentru aceste contracte nu exista aceasta limitare, restituirea efectuandu-se in conditiile stipulate in acele contracte.
Conform. Insa, pentru a aplica prevederile acestui articol, trebuie sa tineti seama de clauzele contractuale. Daca, de exemplu, in contract sunt prevazute clauze conform carora „restituirea imprumutului se efectueaza in limita plafonului de casa disponibil” sau „restituirea imprumutului se efectueaza integral in numerar in termen de 3 zile de la simpla solicitare a imprumutatorului” atunci se pot efectua plati in numerar catre imprumutator peste limita de 10.000 lei/zi.
In consecinta, pentru a putea aplica prevederile art. 16 trebuie sa existe un contract scris intre parti, contract care sa contina clauze specifice cu privire la modalitatea de restituire a imprumutului.
Pentru restituirea imprumutului in numerar se va completa de societate dispozitie de plata –care sa fie semnata de toate persoanele implicate, inclusiv pe verso de catre asociat ca si-a primit banii.
Raspuns oferit pentru
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024 SAF-T pentru Contribuabili Mici Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor