Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Operatiune triunghiulara si achizitie utilaj. Cum incadram corect operatiunea?

Data aparitiei: 20 August 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
operatiune triunghiularautilajfactura de avansCMRachizitie utilajtransport

O societate X cu sediul in Romania doreste achizitionarea unui utilaj de la o firma (Y) din alta tara din UE. Firma X primeste si achita o factura de avans acestei firme. Firma Y achizitioneaza utilajul direct de la firma Z din alt stat. Utilajul este trimis direct de catre firma Z firmei X. Documentul de transport CMR contine aceste informatii (punctul de plecare firma Z si locul de descarcare firma X). Transportul este organizat si platit de firma Y.

Discutam in aceasta situatie de o operatiune triunghiulara?


Asa este, in acest caz aveti de-a face cu o operatiune triunghiulara conform art 126 alin.8 lit b din Codul fiscal, mai jos redat:

"(8) Nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania:

b) achizitia intracomunitara de bunuri, efectuata in cadrul unei operatiuni triunghiulare, pentru care locul este in Romania in conformitate cu prevederile art. 132^1 alin. (1), atunci cand sunt indeplinite urmatoarele conditii:
1. achizitia de bunuri este efectuata de catre o persoana impozabila, denumita cumparator revanzator, care nu este stabilita in Romania, dar este inregistrata in scopuri de TVA in alt stat membru;
2. achizitia de bunuri este efectuata in scopul unei livrari ulterioare a bunurilor respective, in Romania, de catre cumparatorul revanzator prevazut la pct. 1;
3. bunurile astfel achizitionate de catre cumparatorul revanzator prevazut la pct. 1 sunt expediate sau transportate direct in Romania, dintr-un alt stat membru decat cel in care cumparatorul revanzator este inregistrat in scopuri de TVA, catre persoana careia urmeaza sa ii efectueze livrarea ulterioara, denumita beneficiarul livrarii ulterioare;
4. beneficiarul livrarii ulterioare este o alta persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila, inregistrata in scopuri de TVA in Romania;

5. beneficiarul livrarii ulterioare a fost desemnat in conformitate cu art. 150 alin. (4) ca persoana obligata la plata taxei pentru livrarea efectuata de cumparatorul revanzator prevazut la pct. 1;"

Relatia de transport al bunurilor din Cehia in Romania trebuie sa existe intre furnizor si cumparatorul revanzator, oricare dintre acestia putand fi responsabil pentru transportul bunurilor, in conformitate cu termenii de livrare Incoterms sau in conformitate cu prevederile contractuale. Daca transportul este realizat de beneficiarul livrarii - adica de firma X din Romania, nu sunt aplicabile masurile de simplificare pentru operatiuni triunghiulare.

In situatia descrisa, firma din Romania X este beneficiarul livrarii ulterioare - cumparator final, firma Y este cumparator revanzator care suporta transportul si firma Z este vanzatorul initial, astfel ca sunt intrunite conditiile unei operatiuni triunghiulare.

Astfel, societatea din Romania datoreaza plata TVA prin taxare inversa, inregistrand TVA atat ca suma colectata cat si ca suma deductibila ( 4426 TVA colectat =4427 TVA deductibil), conform art. 157 alin. (2) din Codul fiscal. Societatea declara achizitia intracomunitara in declaratia recapitulativa 390.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma, consultant fiscal, expert contabil si auditor

 

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X