Un reprezentant din partea Bancii Nationale Romane a oferit recent unele concluzii cu privire la acordul politic referitor la Codul fiscal.
Astfel, Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale, a explicat recent pentru o sursa din presa faptul ca in cadrul discutiilor purtate de liderii politici s-a avut in vedere si nivelul deficitului. Mai mult, exista o deschidere legata de aplicarea acestor masuri in mod gradual, in contextul in care nu vor fi majorari salariale noi, pentru a reusi sa se mentina un deficit la mai putin de 2%.
In urma discutiilor care au avut loc la 26 august, potrivit HotNews.ro, coalitia de guvernare si opozitia au convenit ca legea privind Codul Fiscal sa ramana in aceeasi forma care a fost adoptata initial, dar o serie de prevederi sa fie aplicate etapizat.
Potrivit declaratiilor facute de presedintele PSD, Liviu Dragnea, cota de TVA va scadea la 20% de la 1 ianuarie 2016, urmand ca din 2017 sa fie redusa la 19%. De asemenea, se mentioneaza ca supra-acciza pe carburanti va fi eliminata din 2017, odata cu taxa pe stalp, exceptie facand constructiile speciale din agricultura.
Sursa amintita mai sus precizeaza ca doar cu o saptamana in urma, Lucian Croitoru si seful Directiei de Stabilitate din BNR, Eugen Radulescu, nu si-au exprimat entuziasmul fata de noul Cod fiscal.
Potrivi HotNews.ro, Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului, considera ca probleme sunt aceleasi, declarand urmatoarele:
"Cand ai asemenea cresteri cu cheltuielile salariale, o reducere cu un punct procentual a scaderii TVA nu are cum sa le suplineasca. Efectele vor fi aceleasi: o reducere a credibilitatii, probleme cu costul datoriei, iar politica monetara va avea de suferit. Intr-un cuvant, aceasta relaxare e prea masiva si prea devreme".
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
De asemenea, directorul Directiei de Stabilitate din BNR, Eugen Radulescu, considera ca impactul trebuie vazut "cu creionul in mana" si ca orice concluzie e prematura.