Un reprezentant din partea Bancii Nationale Romane a oferit recent unele concluzii cu privire la acordul politic referitor la Codul fiscal.
Astfel, Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale, a explicat recent pentru o sursa din presa faptul ca in cadrul discutiilor purtate de liderii politici s-a avut in vedere si nivelul deficitului. Mai mult, exista o deschidere legata de aplicarea acestor masuri in mod gradual, in contextul in care nu vor fi majorari salariale noi, pentru a reusi sa se mentina un deficit la mai putin de 2%.
In urma discutiilor care au avut loc la 26 august, potrivit HotNews.ro, coalitia de guvernare si opozitia au convenit ca legea privind Codul Fiscal sa ramana in aceeasi forma care a fost adoptata initial, dar o serie de prevederi sa fie aplicate etapizat.
Potrivit declaratiilor facute de presedintele PSD, Liviu Dragnea, cota de TVA va scadea la 20% de la 1 ianuarie 2016, urmand ca din 2017 sa fie redusa la 19%. De asemenea, se mentioneaza ca supra-acciza pe carburanti va fi eliminata din 2017, odata cu taxa pe stalp, exceptie facand constructiile speciale din agricultura.
Sursa amintita mai sus precizeaza ca doar cu o saptamana in urma, Lucian Croitoru si seful Directiei de Stabilitate din BNR, Eugen Radulescu, nu si-au exprimat entuziasmul fata de noul Cod fiscal.
Potrivi HotNews.ro, Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului, considera ca probleme sunt aceleasi, declarand urmatoarele:
"Cand ai asemenea cresteri cu cheltuielile salariale, o reducere cu un punct procentual a scaderii TVA nu are cum sa le suplineasca. Efectele vor fi aceleasi: o reducere a credibilitatii, probleme cu costul datoriei, iar politica monetara va avea de suferit. Intr-un cuvant, aceasta relaxare e prea masiva si prea devreme".
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
De asemenea, directorul Directiei de Stabilitate din BNR, Eugen Radulescu, considera ca impactul trebuie vazut "cu creionul in mana" si ca orice concluzie e prematura.