Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Zoom fiscal: Obligatia intocmirii dosarului preturilor de transfer

Data aparitiei: 10 Februarie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
preturi de transferdosarul preturilor de transferopanaf 422/2016tranzactiimarii contribuabili

Va reamintim, prin cele ce urmeaza, ca in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 74/02.02.2016 a fost publicat OPANAF nr. 422/2016 prin care se stabilesc conditiile intocmirii dosarului preturilor de transfer in cazul desfasurarii de tranzactii intre persoane afiliate.

Ordinul este dat in aplicarea art. 108 (2) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, prin care se precizeaza urmatoarele:

La solicitarea organului fiscal central competent contribuabilul/platitorul are obligatia de a prezenta dosarul preturilor de transfer.

Cuantumul tranzactiilor pentru care contribuabilul/platitorul are obligatia intocmirii dosarului preturilor de transfer, termenele pentru intocmirea acestuia, continutul dosarului preturilor de transfer, precum si conditiile in care se solicita au fost aprobate prin OPANAF nr.422/2016.

Potrivit ordinului mentionat mai sus, au obligatia sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer, pana la termenul legal de depunere a declaratiei de impozit pe profit, pentru fiecare an, urmatorii contribuabili:

A) marii contribuabili daca depasesc urmatoarele praguri de semnificatie:

a) 200.000 euro, in cazul dobanzilor incasate/platite pentru serviciile financiare;
b) 250.000 euro, in cazul tranzactiilor privind prestarile de servicii primite/prestate;
c) 350.000 euro, in cazul tranzactiilor privind achizitii/vanzari de bunuri corporale sau necorporale.

Termenul de depunere a dosarului in acest caz este de 10 zile calendaristice de la data solicitarii, dar nu mai mult de 10 zile de la expirarea termenului stabilit pentru intocmire.

ATENTIE! Despre dosarul preturilor de transfer gasiti si AICI un material complex in care am inclus si opiniile unor specialisti din domeniu, alaturi de Ordinul 442/2016.


B) marii contribuabili (altii decat cei de mai sus), contribuabilii mijlocii si mici numai  la solicitarea organului fiscal, in cadrul unei actiuni de inspectie fiscala daca depasesc urmatoarele praguri de semnificatie:

a) 50.000 euro, in cazul dobanzilor incasate/platite pentru serviciile financiare;
b) 50.000 euro, in cazul tranzactiilor privind prestarile de servicii primite/prestate;
c) 100.000 euro, in cazul tranzactiilor privind achizitii/vanzari de bunuri corporale sau necorporale.

Termenul pentru prezentarea dosarului preturilor de transfer in acest caz este stabilit prin formularul de solicitare si va fi cuprins intre 30 si 60 de zile calendaristice, cu posibilitatea prelungirii o singura data, la solicitarea scrisa a contribuabililor/platitorilor, cu o perioada de cel mult 30 de zile calendaristice.

Contribuabilii/Platitorii care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate cu valoarea totala anuala, calculata prin insumarea valorii tranzactiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA sub oricare din pragurile de semnificatie de la lit. B) vor documenta respectarea principiului valorii de piata, in cadrul unei inspectii fiscale, conform regulilor generale prevazute de reglementarile financiar contabile si fiscale in vigoare.

Neprezentarea, in timpul inspectiei fiscale, a dosarului preturilor de transfer, an termenele stabilite, confera organelor de inspectie fiscala dreptul de a considera ca tranzactiile au fost efectuate fara documentarea cuantumului preturilor de transfer practicate.

Baza legala:
- Legea nr.207/2016 privind Codul de procedura fiscala.
- Ordinul Presedintelui ANAF nr.422/2016 privind cuantumul tranzactiilor, termenele pentru intocmire, continutul si conditiile de solicitare a dosarului preturilor de transfer si procedura de ajustare/ estimare a preturilor de transfer, publicat in MO nr. 74/02.02.2016.


Parasca Cristian C-tin,
SEF ADMINISTRATIE


Sursa: Administratia Judeteana a Finantelor Publice Bistrita-Nasaud

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X