Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Scoaterea din evidenta a creantelor neincasate. Ce tratament contabil aplicam?

Data aparitiei: 03 Martie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Scoaterea din evidentacreante neincasateclienti radiatideductibilitate cheltuieli

In analiza de mai jos, la data de 31.12.2016, o firma are o serie de clienti radiati, in insolventa sau inactivi si de la care firma nu mai poate incasa facturile emise catre acestia in perioada 2010-2016.

Vom vedea care este procedura de scoatere din evidenta a acestor clienti, care este monografia contabila si ce tratamentul fiscal se aplica. Nu s-au constituit provizioane, doar pentru o mica parte din ei. Vom vedea in ce caz se poate ajusta TVA-ul platit la stat si daca in acest caz cheltuiala e deductibila.

Potrivit art 25 alin (4) lit h din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, nu sunt deductibile la calculul rezultatului fiscal "pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor, pentru partea neacoperita de provizion, potrivit art. 26 , precum si cele inregistrate in alte cazuri decat urmatoarele:

"1. punerea in aplicare a unui plan de reorganizare confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014;

    2. procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti;
    3. debitorul a decedat si creanta nu poate fi recuperata de la mostenitori;
    4. debitorul este dizolvat, in cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, sau lichidat, fara succesor;
    5. debitorul inregistreaza dificultati financiare majore care ii afecteaza intreg patrimoniul;
    6. au fost incheiate contracte de asigurare".


         
 Asadar, sunt deductibile la calculul rezultatului fiscal pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor, in urmatoarele cazuri:
-  pentru partea acoperita de provizioane, potrivit art 26 din Codul fiscal
(  in limita unui procent de 30% ).
-  in cazul in care clientul este dizolvat in cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, sau lichidat, fara succesor;
-  in cazul clientilor pentru care s-a pus in aplicare un plan de reorganizare confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014
-  in cazul clientilor pentru care s-a inchis procedura de faliment pe baza hotararii judecatoresti;
 
 Referitor la taxa pe valoarea adaugata, conform art 287 lit d din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, baza de impozitare a TVA se reduce:

  "d) In cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a falimentului beneficiarului sau ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, prin care creanta creditorului este modificata sau eliminata. Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare, iar, in cazul falimentului beneficiarului, incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei, hotarare ramasa definitiva/definitiva si irevocabila, dupa caz".
     
" Ajustarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adaugata, prevazuta la art. 287 lit. d) din Codul fiscal, este permisa pentru facturile emise care se afla in cadrul termenului de prescriptie prevazut in Codul de procedura fiscala.

In cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o hotarare judecatoreasca, prin care creanta creditorului este modificata sau eliminata, ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare, daca aceasta a intervenit dupa data de 1 ianuarie 2016. " (pct 32 alin 6 din normele metodologice de aplicare a Codului fiscal).
 
Astfel, ajustarea TVA este permisa numai pentru clientii pentru care contravaloarea bunurilor livrate  sau serviciilor prestate nu se poate incasa din cauza falimentului clientilor respectivi sau ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, prin care creanta creditorului este modificata sau eliminata.
 
Conform art 110 din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala:

"(1) Dreptul organului fiscal de a stabili creante fiscale se prescrie in termen de 5 ani, cu exceptia cazului in care legea dispune altfel.

(2) Termenul de prescriptie a dreptului prevazut la alin. (1) incepe sa curga de la data de 1 iulie a anului urmator celui pentru care se datoreaza obligatia fiscala, daca legea nu dispune altfel".
 
Astfel, ajustarea TVA este permisa numai pentru facturile aflate in interiorul termenului de prescriptie, adica numai pentru facturile emise in perioada 2011-2016.
 
Nota contabila:
   
1. scoaterea din evidenta a creantelor neincasate
      654                =                             4111   valoarea facturata fara TVA
"Pierderi din creante si debitori diversi"  " Clienti"
      
2. ajustarea TVA
       4111                      =              4427        valoarea TVA cu semnul minus               
       "Clienti"                              "TVA colectata"     


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga - consultant fiscal


 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X