Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | TVA

Sfatul expertului Robert Gearba: Deducerea TVA inainte de inregistrarea societatii in scopuri de TVA

Data aparitiei: 08 Martie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
deducerea tvafacturile de achizitieplatitoare de tvadreptul de deducereajustarea taxei deductibile

Odata cu inceperea activitatii, orice firma efectueaza cheltuieli in conformitate cu obiectul sau de activitate. In unele cazuri, acestea sunt substantiale, mai ales in situatia in care se doreste de exemplu sa se inceapa o investitie imobiliara sau de productie.

Avand in vedere procedura inca greoaie si birocratica de inregistrare in scopuri de TVA prin optiune, exista o perioada de timp intre momentul efectuarii cheltuielilor si dreptul de a deduce TVA din facturile de achizitie primite de la furnizori.

De aceea, legislatia fiscala nationala, preluand legislatia comunitara, permite firmelor care devin platitoare de TVA sa deduca in anumite conditii TVA aferenta achizitiilor facute in perioada in care aplica regimul de scutire aferente societatilor mici.

Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal aprobate prin HG nr. 1/2016 prevad la articolul 67 punctul (4) ca:

"O persoana care are intentia, confirmata de dovezi obiective, sa inceapa in mod independent o activitate economica in sensul art. 269 din Codul fiscal si care incepe sa angajeze costuri si/sau sa faca investitii pregatitoare necesare initierii acestei activitati economice, trebuie sa fie considerata ca o persoana impozabila care actioneaza in aceasta calitate, care are, in conformitate cu art. 297 din Codul fiscal, dreptul imediat de a deduce taxa datorata sau achitata pentru cheltuielile si/sau investitiile efectuate in scopul operatiunilor pe care intentioneaza sa le efectueze si care dau nastere unui drept de deducere, fara a trebui sa astepte inceperea exploatarii efective a activitatii sale. In acest sens a fost pronuntata hotararea Curtii Europene de Justitie in Cauza C-110/98 Gabalfrisa.”

De asemenea, la articolul 67 punctul (14) al Normelor se prevede ca:

"In sensul art. 297 alin. (6) din Codul fiscal, orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa pentru achizitiile efectuate de aceasta inainte de inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, din momentul in care aceasta persoana intentioneaza sa desfasoare o activitate economica, cu conditia sa nu se depaseasca perioada prevazuta la art. 301 alin. (2) din Codul fiscal. Deducerea se exercita prin inscrierea taxei deductibile in decontul de taxa prevazut la art. 323 din Codul fiscal, depus dupa inregistrarea persoanei impozabile in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, cu exceptia situatiei in care s-a aplicat regimul special de scutire pentru intreprinderile mici prevazut la art. 310 din Codul fiscal. In cazul micilor intreprinderi care au aplicat regimul special de scutire in conformitate cu prevederile art. 310 din Codul fiscal si care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, taxa pentru achizitii efectuate inainte de inregistrare se deduce potrivit prevederilor pct. 83 si 84.”

In acest sens, prevederile articolelor 83 si 84 din Norme aduc si proceduri corelative in cazuri specifice:

(11) In sensul art. 310 alin. (11) din Codul fiscal, persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de taxa prin optiune conform prevederilor art. 310 alin. (3), coroborate cu prevederile art. 316 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, si persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de taxa in cazul depasirii plafonului de scutire in termenul stabilit la art. 310 alin. (6) din Codul fiscal au dreptul la ajustarea taxei deductibile aferente:

a) bunurilor aflate in stoc, serviciilor neutilizate si activelor corporale fixe in curs de executie, constatate pe baza de inventariere, in momentul trecerii la regimul normal de taxare, in conformitate cu prevederile art. 304 din Codul fiscal;


b) bunurilor de capital pentru care perioada de ajustare a deducerii nu a expirat, aflate in proprietatea sa in momentul trecerii la regimul normal de taxa, in conformitate cu prevederile art. 305 din Codul fiscal;

c) activelor corporale fixe care pana la data de 31 decembrie 2015 nu erau considerate bunuri de capital, care au fost fabricate sau achizitionate pana la 1 ianuarie 2016 si care nu sunt complet amortizate la momentul trecerii la regimul normal de taxa, in conformitate cu prevederile art. 306 din Codul fiscal;

d) achizitiilor de bunuri si servicii care urmeaza a fi obtinute, respectiv pentru care exigibilitatea de taxa a intervenit conform art. 282 alin. (2) lit. a) si b) din Codul fiscal inainte de data trecerii la regimul normal de taxa si al caror fapt generator de taxa, respectiv livrarea/prestarea, are loc dupa aceasta data.

(12) Ajustarile efectuate conform alin. (11) se inscriu in primul decont de taxa depus dupa inregistrarea in scopuri de taxa conform art. 316 din Codul fiscal a persoanei impozabile sau, dupa caz, intr-un decont ulterior.
(13) Pentru ajustarea taxei prevazute la alin. (11), persoana impozabila trebuie sa indeplineasca conditiile si formalitatile prevazute la art. 297 - 306 din Codul fiscal. Prin exceptie de la prevederile art. 319 alin. (20) din Codul fiscal, factura pentru achizitii de bunuri/servicii efectuate inainte de inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile nu trebuie sa contina mentiunea referitoare la codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit persoanei impozabile conform art. 316 din Codul fiscal.

In concluzie, potrivit prevederilor de mai sus, pentru acele bunuri si servicii ce vor fi utilizate in activitati si bunuri taxabile si comercializate dupa inregistrarea in scopuri de TVA se poate exercita dreptul de deducere al TVA in primul decont de taxa depus dupa inregistrare.

Nu orice cheltuiala poate fi luate in considerare, ci doar cele care au fost facute in scopul desfasurarii activitatii firmei pentru obtinerea unor bunuri sau servicii care vor fi vandute cu TVA, dupa inregistrarea societatii in scopuri de TVA.

Daca se exercita dreptul de deducere a TVA aferenta unor stocuri sau bunuri de capital, se aplica procedura de deducere numai pentru sumele corespunzatoarea celor stabilite prin ajustarea TVA aferenta bunurilor de capital, pentru partea din investitie care genereaza vanzari cu TVA.

Pentru ajustarea taxei, persoana impozabila trebuie sa indeplineasca anumite conditiile si formalitati prevazute in capitolul X Regimul deducerilor al Codului Fiscal. Pentru bunurile si serviciile neconsumate nu trebuie sa intervina perioada de prescriptie a TVA, deducerea putand fi facuta doar in interiorul acesteia.

De asemenea, societatea trebuie sa dispuna de facturi corect intocmite, prezentand toate elementele cerute de Codul Fiscal, insa prin exceptie nu trebuie sa contina mentiunea referitoare la codul de inregistrare in scopuri de TVA.

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X